Очаква се днес ГЕРБ-СДС да поканят на разговори останалите парламентарно представени в 50-ото Народно събрание политически сили в опит за съставяне на редовно правителство. Това обяви на пресконференция в четвъртък, миналата седмица, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В преговорния екип отново са Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

Предложението на първата политическа сила е за експертен кабинет, условието – да е с техния мандат, като премиерът, външният министър и министърът на отбраната да са от ГЕРБ-СДС. Самият Борисов няма да бъде кандидатът за министър-председател. Председателят на ГЕРБ посочи, че има идея кого ще предложи за премиер, но според него не е коректно и в полза на преговорите останалите политически сили да разбират името му първо от медиите. Ще предложим варианти, добави той.

От политическата сила смятат, че темите за преговори са две – правителство и парламент.

banner

Ако бъде постигнато разбирателство по теми, ще говорим и с лидерите на политическите сили поясни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ потвърди, че само с ДПС кабинет няма да правят. Но отбеляза, че според него резултатите на Движението дават право на Делян Пеевски да говори, че има претенции за изпълнителната власт.

Ден преди пресконференцията на ГЕРБ председателят на ДПС Делян Пеевски заяви в своя позиция, че трябва да има редовно правителство, което да стабилизира държавата. Той призова всички евроатлантически лидери у нас да започнат разговор за бъдещето на България и призова председателя на най-голямата политическа сила Бойко Борисов и ГЕРБ-СДС да стартират този процес.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в свой пост във Фейсбук обяви, че независимо какво правителство предложи Борисов, те ще бъдат ясна опозиция.

От „Да, България“, част от коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ в свое съобщение също заявиха, че депутатите от формацията няма да участват в съставянето на правителство и няма да го подкрепят.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че партията ще подкрепи правителство само на „Възраждане“. Според него има два възможни сценария – създаване на правителство, „което ще отложи неизбежния край на тези, които влизат в него, и вторият вариант – избори октомври-ноември“.

Националният съвет на БСП в неделя потвърди решението си да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС. Това обяви пред медиите изпълняващият функцията на временен председател на партията Атанас Зафиров.

Засега шестата парламентарна сила – „Има такъв народ“ , запазва мълчание и не коментира дали ще приеме поканата на ГЕРБ-СДС за разговори за съставяне на кабинет.

От партия „Величие“ обявиха пред БТА, че ще участват само в разговори между лидери, а не с преговорни екипи.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space