На 10 юни председателят на „Да, България” Христо Иванов подаде оставка. Тя е била приета от Изпълнителния съвет на партията. Той се отказа и от депутатското си място.

„В изборната вечер прогнозирах, че нито един от лидерите на либералната коалиция няма да подаде оставки, но си връщам думите назад. Един от тях подаде оставка и но това му прави чест. Той е от тези които най-малко имаше логика да подаде оставка. Тежестта на „Да, България” се е увеличила значително през последните две години. По-скоро оставки трябваше да има при „Продължаваме промяната” , коментира в студиото на „Здравей, България” политическият анализатор Кристиян Шкварек.

По думи на журналистът и главен редактор на OFFNews Владимир Йончев, загубата на гласове, не е за сметка единствено на „Продължаваме промяната”.

„Това личи от преференциите за Европейски парламент, където най-много преференции събира Никола Минчев. Намаляването на гласовете е пропорционално. За оставката на Христо Иванов, не много широк кръг от хора, знаеше много отдавна, аз лично знам още от половин година. Оставката му беше подготвена още преди да бъдат насрочени изборите. Доколкото знам, тезата на Христо Иванов е, че следващият лидер трябва да се роди сам, и той няма да подсказва кой да бъде”, заяви той.

banner

Той обясни, че оставката на Христо Иванов е много голямо изпитание за „Да, България”. „ Когато погледнем назад, можем да видим, че Христо Иванов беше много чист, и не осоебно практичен човек. Част от обвиненията на „Да, България”, че са секта, че са морално чисти, че не поставят грешките на другите, говорят за корупцията и съдебната реформа, бе задавана от Христо Иванов, срещу когото никога не е могло да има никакво обвинение в корупция”, каза още Йончев.

Според Шкаврек, пред ГЕРБ има само три опции. „Две от тях са пагубни,а третата е изключително трудна. Първата е да не направят кабинет и да се отиде отново на избори. Втората е да съставят правителство, но да има слаба фигура начело, човек, който не е популярен. Третата, и според мен – единствената им опция, е да направят кабинет за четири години, който почти магически, да се хареса на хората. Но за да има такъв кабинет, трябва да „подушат” накъде „духа” вятърът и в България, и в Европа”, обясни той.

По думи на Шкварек кабинетът не трябва да бъде с ПП-ДБ, защото няма да бъде одобрено от българските граждани, а на такъв кабинет биха се съгласили „Има такъв народ”, и вероятно БСП.

„При подобен кабинет, той ще бъде много либерален, със силното участие на ДПС. Големите печеливши на тези избори са ГЕРБ и ДПС. Те са партиите, които досега бяха скрита коалиция, и мандатът на избирателя е тази коалиция да стане явна. Българският гласоподавател освети с огромен прожектор всички, които мишкуват”, каза Йончев. Според него ще има коалиция между ГЕРБ и „Има такъв народ” с подкрепата на ДПС и „Възраждане”, посочи Йончев.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space