Европейската народна партия остава водещата политическа сила в новия Европейски парламент, сочат първите прогнозни резултати от вота. Според данните към момента тя ще има 184 депутата. „Социалисти и демократи“ са втори със 139 мандата. Групата „Обнови Европа“ получава 80 места. Европейските консерватори и реформисти печелят 73 мандата, а крайнодясната „Идентичност и демокрация“ – 58.

Лидерите на политическите групи в ЕС ще се съберат във вторник на първата си официална среща след вота, обяви настоящият председател на ЕП Роберт Мецола. Очаква се да се направи преглед на резултатите преди избора на нов председател на ЕК и да се определи пътна карта за съставянето на новия парламент. Мецола определи резултатите от евровота като знак на доверие от хората парламентът да продължи да води европейския дневен ред, но и като сигнал, че трябва да се стигне до хората.
Последни затвориха изборните секции в Италия, където според първите частични резултати в Европарламента влизат шест партии от Италия. Партията на министър-председателката Джорджа Мелони „Италиански братя“ води с над 28% от гласовете, а втора е Демократическата партия с малко над 25 на сто.

За първи път в избори, проведени в цяла Австрия, вотът бе спечелен от крайнодясната „Партия на свободата“. Тя изпреварва с около един процент управляващата „Народна партия“.

„Следващата ни цел е канцлерският пост“, обяви лидерът на крайнодесните Херберт Кикъл.

banner

През септември в алпийската република предстоят парламентарни избори.

Също в светлината на три регионални избори в източногермански провинции се разглеждат резултатите и в Германия, където за първи път крайната десница е втора политическа сила. „Алтернатива за Германия“ спечели близо 16% от гласовете, а победител е опозиционният консервативен блок ХДС/ХСС с 30 на сто от вота. Трите управляващи на национално ниво партии – на социалдемократите, либералите и зелените – губят подкрепа в сравнение с националния вот преди три години.

Противно на очакванията, в Нидерландия десният популист Хеерд Вилдерс остана втори, въпреки че неговата партия ще има шест депутата в новия Европарламент. Досега тя беше представена само с един. Изборната победа в Нидерландия е за обединението между социалдемократи и Зелени.

В Испания първа политическа сила са опозиционните консерватори с преднина от 4 процента пред управляващите социалдемократи на премиера Педро Санчес.

В Полша пък управляващата Гражданска платформа на Доналд Туск успя да спечели изборите пред националконсерваторите от „Право и справедливост“.

В Словакия, където отчитат рекордно висока избирателна активност за евроизбори от 34%, победител е опозиционната партия „Прогресивна Словакия“. А управляващата партия на простреляния премиер Роберт Фицо, макар и с подобрен резултат, остава втора пред крайнодясната партия „Република“.

В съседна Чехия спечелиха популистите на бившия премиер Андрей Бабиш. Неговата партия „Ано“, която е част от групата „Обнови Европа“, събра 26 процента от гласовете и изпревари консервативната коалиция на премиера Петър Фиала, която ще има един мандат по-малко от победителите.

Очаквано, в Унгария спечели управляващата партия на Виктор Орбан с 43%а, но ФИДЕС губи около 10 процента подкрепа в сравнение с предишните избори.

А в Кипър 24-годишен независими кандидат, инфлуенсър и звезда в „Тик-ток“ ще е един от шестимата представители на острова в новия Европейски парламент. Фидиас Панайоту спечели при първото си явяване на избори около 18% от гласовете и се класира на трето място. Неясно остава за каква политика ще работи новият евродепутат.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space