„Всичко е наред с машинното гласуване. Категорично не е вярно, че ЦИК подготвя отмяна на машинното гласуване. Машините са тръгнали за страната, дадохме разрешение вчера и днес секционните избирателни комисии ще ги получат подготвени и инсталирани за вота утре“.

В това увери председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова в предаването „Тази събота“

Коментарът ѝ е по повод скандала с ролките от местния вот през октомври миналата годна. От ИТН подадоха сигнал, че като кмет на София Васил Терзиев не е изпълнил нареждане на ЦИК да унищожи всички ролки с хартията, която се поставя в машините за гласуване и на която се отпечатват бюлетините, останали от местните избори. От партията се усъмниха в намеса във вота 2 в 1 на 9 юни.

От екипа на Терзиев в Столичната община обясниха, че са получили указанията на ЦИК, но не са ги изпълнили, защото ролките с хартията за машините представляват доказателства по делото, свързано с оспорването на избора на Васил Терзиев за кмет на София. Тези ролки са затворени заедно с бюлетините от кметските избори в общи изборни помещения и достъпът до тях може да се случи само след решение на съда.

banner

Председателят на ЦИК напомни на избирателите задължително да носят личната си карта, когато отидат да гласуват, тъй като в противен случай няма да бъдат допуснати.

„С паспорт и шофьорска книжка не се гласува. Студентите могат да гласуват в мястото, на което учат, като представят лична карта, заверен семестър в съответното учебно заведение. Тези, които са с настоящ адрес трябва 14 дни преди изборите да са подали заявление към общината за гласуване по настоящ адрес“, напомни Нейкова.

При влизането ни в секционната избирателна комисия, членовете проверят дали фигурираме в списъците според вида избор, който искаме да направим.

„Ако нямате избирателни права за Европейски парламент, ще трябва да гласувате само с хартиена бюлетина, тъй като машината не може да преценява избирателните права. В страната почти всички избиратели имат права за Народно събрание. Извън страната 3 месеца преди изборите трябва настоящият адрес да е в България или държава членка на Европейския съюз (ЕС). Ако настоящият адрес е в друга държава извън ЕС, няма право да гласува на Европейските избори“, обясни председателят на ЦИК.

От ЦИК напомниха, че в хартиената бюлетина не можем да изберем преференция, ако не сме отбелязали своя вот първо в квадратчето за партия или коалиция. При машинното гласуване устройството е така направено, че не позволява да се избере преференция без партия или коалиция.

Ако следващ избирател отново избере машинно гласуване, трябва да получи друга карта, защото не са възможни две последователни гласувания с една и съща карта, допълниха от ЦИК.

По думите на Камелия Нейкова забавяне може да има заради това, че се обработват двойно повече числа, н то ще бъдео в рамките на законовия срок.

„На 12 юни трябва да обявим резултатите от изборите за членове на ЕП, на 13 юни от изборите за народни представители. На 14 юни ще обявим имената на избраните депутати в ЕП и на 16 юни – 240-те народни представители в нашия парламент“, посочи председателят на ЦИК.

На тези избори ЦИК дава допълнително възнаграждение в размер на 25 лв. за членовете на секционните избирателни комисии, които предадат протоколите си без грешки и поправки.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space