Общо 29,1% от българите, имащи право на глас, заявяват, че ще гласуват преференциално на парламентарните избори, а 23,8% – на европейските избори, показват данните на проучването на „Екзакта рисърч груп“.

С преференция и на двата вида избори ще гласуват по-често избирателите, принадлежащи към твърдите ядра на „Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ), на „Има такъв народ” (ИТН) и на ГЕРБ.

Настоящото национално изследване на „Екзакта рисърч груп“ е проведено в периода от 30 май до 4 юни 2024 г. Интервюирани са 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю “лице-в-лице”. Максимално допустимата грешка при 50%-те относителни дялове е +/- 3%. Изследването е реализирано със средства на „Екзакта Рисърч Груп” като част от изследователската програма на агенцията. Изследването е проведено на територията на България и настоящите данни на „Екзакта” не отразяват нагласите на избирателите от чужбина.

Според анализаторите, за национален парламент на 9 юни категорично заявяват, че ще гласуват около 40% от българите (2 500 000 – 2 700 000 избиратели). Фактори от последните дни на кампанията могат да повлияят на тази активност и в двете посоки, посочиха социолозите.На европейските избори са категорични, че ще гласуват 3% по-малко българи, отколкото на парламентарните. Очакваната активност на евровота ще бъде малко по-висока от тази на предишните евроизбори, които се проведоха през май 2019 г.

banner

От „Екзакта” добавят, че формулата на сегашните избори „2 в 1” проработва за малко по-голям интерес на хората към евровота. Интересът на българите към изборите, обаче, може да се върне само след вот, който води до добре работещ редовен кабинет, изпълняващ пълен управленски мандат. Докато това не се случи, хората у нас ще имат усещането, че гласуването е ненужно усилие, което не си струва.

От началото на кампанията до последната ѝ седмица регистрират лек ръст на електоралната тежест на „Възраждане“, на ДПС и на ИТН за изборите за Народно събрание. В сравнение с началото на кампанията, към 4 юни, е налице известен спад в електоралната тежест на ПП-ДБ. Това прави възможно в самия край на кампанията да се увеличи още преднината на ГЕРБ пред ПП-ДБ, уточниха от агенцията.

Според социолозите, някои от новосформираните коалиции и партии са успели в хода на предизборната кампания да привлекат вниманието на младите хора. Те са породили известен интерес и сред част от разочарованите и апатичните избиратели. От агенцията отчитат, че с добри резултати във финалната фаза на кампанията влизат „Синя България” и „Солидарна България”, а политическа подкрепа в хода на кампанията печелят още политическите партии МЕЧ и „Величие”.

ГЕРБ е сигурният победител на предстоящите парламентарни избори. Ако търсим изненади на предстоящия на 9 юни парламентарен вот, те биха могли да дойдат в самия изборен ден от задаващата се безмилостна битка между три партии за второто място – ПП-ДБ, „Възраждане” и ДПС. Предвид малката дистанция между тези три формации, са възможни всякакви размествания в подреждането между второто и четвъртото място, анализират от „Екзакта“.

Изненадващо добро представяне биха могли да регистрират и някои от по-малките партии и коалиции. Резултатът от „не подкрепям никого“ (4,2%) не участва в разпределението.

От “Екзакта” подчертаха, че ПП-ДБ и „Възраждане” е възможно да имат по-висока електорална тежест на евровота, отколкото на парламентарните избори.

ГЕРБ, ДПС и по-малките партии, включително новите по-малки формации, е възможно да получат по-ниски дялове подкрепа на евровота, отколкото на парламентарните избори. Лидерството на ГЕРБ и на евровота не стои под въпрос, като в същото време второто място за ПП-ДБ на евроизборите изглежда малко по-сигурно от това на парламентарните избори, добавиха от агенцията.

Резултатът от „не подкрепям никого“ (4,5%) не участва в разпределението.

В полунощ приключва предизборната кампания за предстоящите на 9 юни предсрочни парламентарни избори и тези за Европейски парламент. Денят за размисъл е определен за събота, 8 юни. Съгласно Изборния кодекс 24 часа преди изборния ден, както и в изборния ден, не се допуска предизборна агитация.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space