Ще успее ли 50-ият парламент да излъчи стабилно управленско мнозинство и ще има ли нови коалиции, или политическата криза ще се задълбочи? Темата коментира политологът Димитър Ганев от агенция „Тренд” в ефира на „Здравей, България”. Той представи данни от последното проучване на социологическата агенция, направено по поръчка на „Нова броудкастинг груп” и „24 часа” в периода между 29 май и 4 юни 2024, чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице”, сред 1003 души на възраст над 18 години.

Избирателната активност на предстоящите предсрочни парламентарни избори няма да се различава съществено от тази на предходния вот. 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната, декларират, че ще упражнят правото си на глас. Това прави очаквана активност за парламентарните избори между 2,5 и 2,7 милиона.

Социологията има една тъмна зона, между сряда и неделя, в която между 15 и 18% от избирателите взимат решение за кого ще гласуват. Затова последните проучвания завършиха на 4 юни. Това каза Ганев за провеждането на последните статистически изследвания. „Спомнете си последните избори: ден преди вота се отмени машинното гласуване. Това предизвика протест в събота, деня за размисъл, който без съмнение повлия върху изборния резултат в посока на мобилизация на ПП-ДБ”, добави политологът.

Интересът към изборите за Европейски парламент е по-малък и на тях ще гласуват между 2 300 000 и 2 450 000 души, показват данните от проучването на „Тренд“.

banner

Според тях предизборната кампания не е внесла сериозна динамика в електоралните нагласи и не е успяла да реши основната интрига – битката за второто и третото място. ГЕРБ запазва лидерската си позиция с 26.5% от гласуващите. За второто място се борят ПП-ДБ (15.3%), „Възраждане“ (15.1%) и ДПС (14.9%). Разликите са в рамките на статистическата грешка и подредбата на изборите в неделя би могла да е различна. БСП запазва петата си позиция с 8.5% от гласуващите, а „Има такъв народ“ ги доближава с 5.9% от заявилите, че ще отидат до урните.

Близо до парламентарната бариера и с шанс за парламентарно представителство остава „Солидарна България“ (3.4%). „Синя България“ получава подкрепата на 2.1% от гласуващите. След тях се нареждат ВМРО (1.4%), „Левицата“ (1.3%) и „Български възход“ (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира 4.4%, но резултатът не участва в разпределението.

Поради пренебрежителната дистанция между втория, третия и четвъртия, не се изключва вариантът за различна подредба при вота за Народно събрание и този за Европейски парламент Очаква се малко по-силен резултат на ПП-ДБ на евровота, а БСП ще се представи с близо половин процент по-слабо на тях.

Данните са от проучване на „Тренд“, направено по поръчка на „Нова броудкастинг груп” и „24 часа” в периода между 29 май и 4 юни 2024, чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице”, сред 1003 души на възраст над 18 години.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space