За реализирането на най-важните промени в системата на образованието са необходими политическо лидерство, бюджетна подкрепа, обществено и политическо съгласие и над 5 години за тяхното завършване. Това е записано в Управленската програма на ГЕРБ-СДС в раздел „Образование“. Приоритетите в сектора бяха представени снощи на кръгла маса в Пловдив с участието на кандидатите за народни представители от листата в 16-ти МИР проф. Даниела Дженева, Деница Николова, Красимир Терзиев, Петър Троянов. Символичен домакин на форума бе пловдивският представител в Националния щаб на ГЕРБ Владимир Темелков, който е и ресорен заместник-кмет.

„В последния месец и половина свършихме огромна работа в Националния щаб – мястото, където се оформя програмата и бъдещата политика след изборите. Основен акцент в нея е образованието“, заяви Темелков и подчерта, че проблемите в системата за ясни и е нужно те да бъдат решавани. Сред решенията, които ГЕРБ-СДС предлага, са изработване на концептуално нови учебни програми с по-малко фактология и повече време за упражнения и формиране на умения.

„Повечето фирми имат нужда от готови специалисти и за това трябва да се ориентираме към дуалното обучение – то да бъде национална политика, а обучението и оборудването на кабинетите да бъде финансирано от държавата, както оборудването на необходимите кабинети“, каза още Владимир Темелков.

От своя страна Деница Николова подчерта, че при срещите си с работодателите в Пловдив те споделят за липсата на квалифицирана работна ръка. „Образователната реформа, свързана с промяна на учебните програми с фокус придобиването на умения, професионално образование и дуално обучение е важно и за пазара на труда, за осигуряването на необходимите квалифицирани кадри“, заяви четвъртата в кандидатската листа на ГЕРБ-СДС.

banner

От своя страна проф. Даниела Дженева, втора в кандидатската листа, отново потвърди, че в 50-то Народно събрание ще работи приоритетно в сферата на културата и образованието.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space