Йовка Златева е на 57 г. Завършила е НУП и магистър МИО в ПУ „Паисий Хилендарски“, следдипломна квалификация „Учител по вероучение“ от Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Икономист, работила дълги години като експерт Мониторинг – проекти и програми в ГД „Програмиране на регионалното развитие“ на МРРБ. Семейна, с дъщеря и син. Тя е кандидат за народен представител от Коалиция „БСП за България“ от 16 МИР Пловдив с номер 24 в бюлетината и преференция 109.

– Г-жо Златева, предстоят поредни избори за Народно събрание, а българските избиратели не виждат надежда за стабилност и сигурност в страната. Как ще ги мотивирате да отидат до урните?
– Съдбата на всеки човек е в собствените му ръце. Не може да седиш на дивана, без да правиш нищо и да очакваш друг да се грижи за благосъстоянието ти. Не може „да ходиш за гъби“, а после да казваш „тези пак избраха най-големите некадърници“, или “всички са един дол дренки“, без да си се постарал да опознаеш кандидата си. Личната, както и колективната безотговорност, ни докараха до „това гнъсаво положение“, както е казвал Ботев. Промяната започва от нас и за да я осъществим трябва да изберем знаещи, можещи, качествени народни представители – и да не оставим ГЕРБ отново да ни води към пропастта.

– Защо да подкрепят именно „БСП за България“?
– БСП е единствената партия, която стриктно изпълнява поетите към избирателите ангажименти. Обещаното от нея е прокарвано и през правителства, които нямат лява социална насоченост. „БСП за България“ не влиза в безпринципни коалиции и не иска власт на всяка цена.

– Кои са приоритетите, по които ще работите като народен представител?
– Първият ми и основен приоритет ще бъде повишаването на качеството на образованието, базирано на постепенно натрупване на знания, съобразени с възрастовата група на учениците. Обучението трябва да се извършва по един учебник за всяка възрастова група, за всички училища в цялата страна. Трябва да се прекрати практиката различни НПО да се намесват в изработката на учебници и учебни помагала.
Българската държава отделя само 4,5% от БВП за образователната система, което е най-малко сред страните членки на ЕС (в Естония са 16,9%). Този процент трябва да се повиши, а делегираните бюджети да се премахнат. Образованието ни трябва да е достъпно за всяко дете и да е напълно безплатно. Занижава се и качеството на образованието, защото принципът „парите следват ученика“ произвежда неграмотни ученици и студенти.
Висшето образование също трябва да претърпи реформа към намаляване на студентските такси, държавна поръчка и безплатно образование за студентите, съобразено с планиране на необходимите в страната ни специалисти.

banner

– Какви приоритети бихте очертали пред новия 50-и парламент?
– Една от основните ми цели е реиндустриализацията на икономиката. България се нуждае от устойчив икономически растеж, базиран на потребление и износ – т.е.- структурно модернизиране на икономиката: инвестиции в по-съвършени производствени технологии, по-малко енерго- и ресурсоемки, промяна на бизнес средата, по-висока вътрешна добавена стойност на стоките, изискваща по-високо квалифицирана работна ръка и, не на последно място, достойно заплащане на труда и справедливи условия на труд.
Възстановяването на селското ни стопанство е също на дневен ред, за да консумираме по-прясна и качествена храна. Това трябва да стане чрез комасация на земята, възстановяване на Напоителни системи и на „Сортови семена“.

– На кои законодателни проекти самата Вие ще обръщате внимание?
– Основно на законопроекти, свързани с образованието, здравеопазването и икономиката, а също така и на Закона за социално подпомагане. Те са в пряка връзка със справянето с демографската криза и с отлива на обучени кадри към други държави- членки на съюза, предлагащи по-високо възнаграждение от българските работодатели. Ще се боря и за политика на неутралитет по повод военни конфликти.

– Кои са каузите, свързани с Пловдив, които ще приемете като свои в следващото народно събрание?

– Пловдив става пренаселен град с недостиг на детски градини и училища. Децата и родителите им чакат, понякога и не дочакват, да бъдат приети в детска градина. Никнат нови жилищни квартали без необходимата образователна инфраструктура. Необходимо е тази тенденция да се промени.
Също така уважавам усилията за построяване на стадион „Христо Ботев“, но ме е яд, че стадион „Пловдив“, със своите олимпийски размери, е оставен да се руши. Той трябва да бъде ремонтиран и ползван по предназначение.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space