Страната се носи по течението между различните посолства и геополитически играчи. Такава констатация направи екпертът по международна политика Боян Чуков на среща, организирана от “БСП за България” в Пловдив под надслов „Геополитически калейдоскоп“.
Светът се променя и мащабите на промените са огромни. Според американско проучване само 14% от държавите са тъй наречения цивилизован свят, 30% са демокрации с недостатъци, а над 50% са с авторитарни режими. Самото проучване използва американското клише за демокрация, но очертава действителното състояние на света. Държавите от БРИКС, Китай и Русия постепенно създават алтернатива. Днес Русия и Китай са екзистенциални партньори, с които Западът искаше да се справи поотделно и до 2025 година Руската федерация да е обезсилена. Днес, обаче, реалността е съвсем друга. Опитите да се срине Русия икономически, военно и ментално не се оправдаха. Днес БВП на Русия е с ръст 3.6%, а в Европа 0.6%, като Германия е в рецесия, обясни Чуков.
Един от въпросите, който вълнуваше аудиторията в хотел Империал, беше въпросът за мира и войната. „Войната няма да завърши скоро, но тя не започна през 2022 година, а много по-рано, когато Украйна се превърна във военен юмрук срещу Русия, което беше подготвяно отдавна, още преди 2014 година. На практика Украйна вече е член на НАТО, защото цялото въоръжение и командване е на САЩ и НАТО“, заяви експертът по борба с тероризма.
„Мирната конференция за Украйна, която ще се проведе в Швейцария, е пред провал, защото нито един глобален лидер няма да присъства – без Китай, Русия и САЩ, тази конференция няма да доведе до нито едно решение за конфликта в Украйна“ – сподели още той.
Инициатор на срещата в Пловдив беше Иван Петков – водач на листата на “БСП за България” с номер 24 в бюлетината, на когото Боян Чуков пожела успех. „Млади хора с принципи са необходими на българската политика“ – подчерта Чуков. На срещата присъстваха кандидатите от листата – Катя Стоилова, Пламен Назаров, Стефан Георгиев, Теодора Николаева и Йовка Златева, които взеха участие в дискусията по глобалните проблеми.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space