Държавата и общините трябва да осигурят стимули и подкрепа за старите български занаяти, защото малкото останали майстори изнемогват и ако продължава така, ще загубим тази част от нашите традиции. Това казва водачът на пловдивската листа на „Синя България“ Борислав Инчев след среща с хората, чиито ателието са по Улицата на занаятите в Стария град.
„При разговорите си с тези хора усетих притеснението им, че няма кой да наследи техните умения, липсват кандидати да усвояват старите занаяти. И това не е странно, защото един майстор не изкарва много, а работата му е много специфична. Особено през зимата, когато в Стария град няма много туристи, за тези хора е трудно, а точно тогава се плащат високи сметки за ток“, обяснява Инчев. Той дава пример с мъж, който изработва традиционни български носии. „Напоследък търсенето на носии нараства, но тук не говорим за машинно производство, а за работа на ръка, както се е правело някога.
Този майстор ни сподели, че понякога изработването на една носия отнема месец и половина. Толкова време му е коствало да ушие традиционна носия от Котел, каквато няма дори в музея, и той я е правил по стари снимки. Колко носии може да изработи един такъв майстор на година и колко би трябвало да струва всяка една от тях, за да получи той един приличен доход“, пита водачът на листата на „Синя България“ за Пловдив. И допълва, че в ателието на този майстор стои надпис „Търся си чирак“, но кандидати няма, макар нормалното положение на нещата е чираците да си търсят майстори, от които да научат занаята.
Затова Инчев е категоричен, че „Синя България“ като коалиция, ориентирана към запазването на традициите, ще работи за подкрепа на занаятчиите.
Един от възможните варианти са проекти, финансирани от Министерството на културата, по които занаятчиите да обучават в работни ателиета деца срещу осигурено от държавата заплащане. Това би подпомогнало майсторите, а и би показало на децата света на традиционните български занаяти.
Купуването и продаването на гласове са престъпления!

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space