„Трябва да спрем да говорим с червени линии, разделения. Последните избори показаха, че трябва да прилагаме правилата на коалиционната култура. Със забрани, с „не” и с отричане няма как да стане. Отделно няма как да стане, ако не се спазват правилата на демокрацията“. Това заяви кандидат-депутатът от ГЕРБ-СДС Рая Назарян в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Проф. Милена Георгиева: Скоро дълголетието ще може да бъде прогнозираноbiss.bgЗа управлението след изборите тя каза, че трябва да влязат ярки политически фигури от всяка една формация – само най-опитните, и да има пълно съгласие. Тази програма, това коалиционно споразумение трябва да е валидно и да изпълни пълен мандат, обясни тя.

За невъзможни коалиционни партньори на ГЕРБ-СДС тя посочи БСП, „Възраждане”, които заявяват, че са за излизане от дългосрочни договори. „От всички партии има експерти, с които имаме общи инициативи, общи решения, които водят до добри резултати. Диалогът между партиите не трябва да бъде прекратяван”, обясни Назарян.

banner

Като приоритети на политическата формация тя посочи стабилност и спокойствие. „Сложили сме на първо място образование, публични финанси, рестартиране на големите публични проекти. Науката, образованието културата са национални ценности”, каза Назарян.

„Подготовката в средното образование с повече практика и теория. Има недостиг на професии, необходими за икономическото развитие на България. Имаме липса на инженери, на химици, на физици. Все по-малко деца избират като матура математиката. Ако не подготвяме тези кадри, един ден няма да имаме подходящи експерти за индустрията, която трябва да развиваме”, каза Назарян.

Като приоритет за обществото тя изтъкна профилактиката и скрининга на здравето на хората. „След стабилното правителство идва темата за здравеопазване, образование и финанси. Следващият финансов министър ще има сложна задача. Имаме голям натрупан външен дълг – над 80 млрд. лева. Тази система да се живее чрез заеми и да не се стимулира икономиката не се харесва на хората”, допълни Назарян.

Относно бившия финансов министър Асен Василев тя каза, че неговото име било едно от условията за съвместно управление от страна на ПП-ДБ. „Не може като втори да искаш да узурпираш цялата власт, да заповядваш. По време на преговорите г-н Николай Денков пожела да бъде и вицепремиер по сигурността, освен да бъде външен министър”, каза кандидат-депутатът. Тя добави, че обратната връзка от гражданите е, че не харесват политиката на Василев.

За избора на нов главен прокурор тя каза, че първо КС трябва да се произнесе, след това трябва да се приеме Закона за съдебната власт. „Трябва да се правят грамотно тези реформи, добре обмислени, обществото да възвърне доверието си в системата, най-вече – в кадрите в нея”, допълни Рая Назарян.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space