За предстоящите парламентарни избори на 9 юни 2024 г. в 16 Многомандатен избирателен район Пловдив с номер 24 в бюлетината “БСП за България” иска доверието на избирателите с една подмладена и обновена експертна листа.
С преференция 106 пловдивчани могат да дадат своя глас за арх. Филип Бакалски – 37-годишен пловдивчанин, магистър архитект с над 10 години опит.

– Арх. Бакалски, Вие сте част от една млада листа. Защо му е на млад човек да се занимава с политика в България?
– Най-вече защото не виждам развитието на държавата в посоката, в която ми се иска. Смятам, че българите имаме много по-голям потенциал от всички тези последни места в почти всички класации. Според мен това се корени в голямото неравенство. Няма равен достъп нито до образование, нито до здравеопазаване, нито до правосъдие. Има тежка деформация в баланса на разпределението на благата, което е следствие от изкривената представителност в политиката. Немалко партии приличат по-скоро на бизнес организации, а не на политически субекти. Това води до защита на интересите на една много малка част от обществото, а останалата остава непредставена. Приемат се безброй лобистки закони или поправки на закони, а често и не виждаме отстояване на българския национален интерес.

– Кои са първите три неща, които бихте искали да промените, за да подобрите живота на хората?
– На първо място – ремонт на Закона за устройство на територията и поправка на текстовете, позволяващи прилагане на многобройни изключения и тълкувания, без ясни критерии при прилагане на закона, което води до хаотично и тежко презастрояване, влошаващо качеството на живот на всички.
На второ място – Закона за фалита на физическите лица и поправки на законите, свързани с арбитражните съдилища, частните съдебни изпълнители и колекторските фирми, с което да се реши проблема „вечен длъжник“ и безбройните случаи на произвол над гражданите. За жалост, ние пак останахме единствената страна без работещ такъв закон. Не мисля, че е случайно.
И трето, но не последно – електронна администрация – намаляване на адмнистративната тежест чрез драстично увеличение на процедурите, които могат да бъдат извършени по електронен път от началото до края. Подчертавам – от началото до края.

– Защо хората трябва да отидат до урните на 9 юни?
– Няма такова нещо като „негласуване“. Когато не отидете да гласувате, реално подкрепяте тези, които най-много не искате да управляват. Затова призовавам всички – гласувайте!

banner

– Порок или предимство е младостта в политиката?
– Липсата на опит в определена професионална сфера е минус, но дава друг, различен поглед и подход. Това може да бъде полезно в политиката.

– Как Вашата експертиза ще Ви помогне в работата Ви като народен представител?
– Имам над 10 години опит като архитект в инвестиционното проектиране. Никога досега не съм заемал държавни или общински длъжности, но имам преки наблюдения върху работата на институциите, особено в сферата на строителството. Именно там мога да бъда най-полезен като експертиза, защото знам какви са проблемите на работещите в реалния сектор.

– Кои са основните ценности за Вас?
– Най-висшата ценност за мен е добротата. Но има едно правило, известно като златното правило, което смятам за много важно и, ако прилагаме, всички ще живеем по-добре: „Не прави на другите хора това, което не искаш да правят на теб“.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space