В последните три години в страната ни се проведоха общо седем пъти избори – пет за парламент, един за президент и вицепрезидент и един местен вот.

В предаването „Тази неделя“ кампанията коментираха политолозите Стойчо Стойчев и проф. Светослав Малинов.

„В следващия парламент ще има между 6 и 8 партии. Парадоксално е, но ако са повече партиите, по-лесно ще се стигне до мнозинство за правителство. По-малките играчи са по-склонни да участват различни мнозинства“, обяви Стойчев.

От думите му стана ясно, че високата избирателна активност е нож с две остриета за малките формации, които се явяват на вота – тя означава повече гласове за тях, но също и по-висок праг от гласове за влизане в парламента.

banner

„В момента протестният вот трудно може да бъде обран – няма нови лица. Когато гласуваме протестно, гласуваме за лица, не за партии“, смята Стойчо Стойчев.

И според проф. Светослав Малинов разочарованите избиратели едва ли ще отидат да гласуват заради липсата на нови играчи. Той смята, че хората едва ли ще отидат да гласуват с „не подкрепям никого“, по-скоро ще изберат да не отидат от урните.

По думите му активността няма да е по-висока от тази на последните избори за национален парламент.

Малинов смята, че никоя от малките формации не се доближава до прага за влизане в националния парламент. Една от причините – изненадата от провала на ротацията в кабинета „Денков – Габриел“.

Неговата прогноза е, че големи промени няма да има и в новия Европейски парламент.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space