Аз винаги съм канил президентите на Република Северна Македония да дойдат в България, защото пътят на Северна Македония за Брюксел минава през София. Надявам се, политиците в Северна Македония да са разбрали, че предизборната кампания приключи и ако тяхното деструктивно говорене и поведение прерасне в реални действия, това означава да тласнат своята страна към изолация и да я отдалечават от Европейския съюз, което е в ущърб на самите граждани и държавата Северна Македония. Това каза пред журналисти в Бургас държавният глава Румен Радев.

Той коментира темата, след като бе помолен да отговори дали ще покани новоизбрания президент на Северна Македония Гордана Силяновска, след като не е получил покана за инаугурацията на колегата си.

Запитан дали смята, че тонът със Северна Македония трябва да остане такъв, какъвто е в момента, или напротив – да се втвърди, Радев заяви: „Очаквам те да разберат, че и България, и Гърция им казват, че международните договори трябва да се спазват. Това им го каза и Европейския съюз. Много ясно се посочи, че преговорната рамка трябва да се изпълнява. Това означава изпълнение и на двустранните протоколи, където именно се регламентира отказът от езика на омразата, смяната на учебниците, реабилитацията на жертвите, уважението към културно-историческото наследство на България в тази страна“.

Радев посочи, че очаква всеки един политик, който от тук нататък ще представлява България в Европейския съвет, да продължи да отстоява националния ни интерес, да продължи да отстоява Копенхагенските критерии за членство и правата на македонските българи. „Така, както аз отстоявах, докато представлявах България в Европейския съвет по време на служебните правителства, допълни президентът. Имаше два съвета и, забележете, на първия съвет бях сам срещу всички държави членки, защото натискът беше огромен – да се отвори веднага врата за преговори за членство на Република Северна Македония. Това не се случи.

banner

Има огромна разлика до втория съвет за разширяване, когато вече успяхме да убедим всички европейски лидери и европейски институции, че въпросът не е двустранен между България и Република Северна Македония. Въпросът е европейски – да се спазват Копенхагенските критерии за правата на човека и недискриминация. И това се разбра от всички и доведе до условието да бъде променена Конституцията, като в нея бъдат вписани македонските българи – да бъдат защитени техните права, да има ясни изисквания за защита на нашия национален интерес с протоколите и тогава съответно да бъде отворена вратата за преговори. И България успя, но това вече е въпрос между Европейския съюз и държавата кандидат.

Северна Македония не трябва да забравя, че тя е страна-кандидат и не може да поставя условия на държави членки, не може да ревизира международни договори, защото това брандира страната, която не зачита международното право“, заключи Радев.

Президентът бе специален гост в отбелязването на 40-ата годишнина от създаването на лабораторията по математична химия в Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Там бяха също Областният управител проф. Мария Нейкова, кметът на Бургас и др.

По-късно президентът Румен Радев ще посети Несебър, където под негов патронаж ще бъде открит летният туристически сезон. В събитието, което ще се състои пред Портите на Старинен град Несебър, ще участват представители на българските институции и на дипломатическия корпус у нас. Държавният глава ще бъде придружаван от своята съпруга Десислава Радева./bta

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space