„Искам да внеса успокоени сред хората, които имат право да получат пенсии. А именно, че ще получат пенсиите си в размер на увеличение 11 процента, а не по правилото по член 100 от Кодекса за социално осигуряване. Трябва да призная, че пред нас никога не е стоял въпросът да се колебаем какво да правим. Не знам откъде излязоха всички тези спекулации. Но така или иначе утре на Надзорен съвет на НОИ – представителите на изпълнителната власт ще подкрепят предложението, което ще направи социалният министър за 11-процентно увеличение“. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, коментирайки предстоящата актуализация на пенсиите от началото на месец юли.

Той подчерта, че „пенсионерите трябва да бъдат спокойни“. „Те ще си получат 11-процентното увеличение, дотолкова, доколкото това зависи от представителите на изпълнителната власт“, допълни той.

„Сумата за пенсиите е обезпечена. Тя е приета от Народното събрание. Няма причина да не бъде одобрено увеличението на пенсиите с 11 процента“. Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

Той поясни, че през 2021 година след изчислението по Швейцарското правило, според което скокът на пенсиите трябва да е с 4,8 на сто, „по предложение на тогавашния социален министър, тъй като в Бюджета беше заложено увеличение с 5 процента – повишението на пенсиите беше с 5 на сто“. „Това не е прецедент. Надзорният съвет е този, който определя процента и размера. Правено е и преди“, подчерта социалният министър.

banner

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space