Първа точка в дневния ред на депутатите е включено изслушване на служебния министър на финансите Людмила Петкова и служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова. Като втора точка народните представители ще разгледат законопроект за доброволчеството. Депутатите ще обсъдят на второ четене законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет за 2024 г., внесен от Министерския съвет.

В началото на днешното заседание стана ясно, че председателят на временната комисия Жечо Станков все още не е внесъл доклада за „Боташ“ и „Булгаргаз“. Депутати от ПП-ДБ, БСП и „Възраждане“ изказаха възмущението си. Борислав Гуцанов от БСП заяви: „Не разбирам защо се прави временна комисия, след като резултатите не се гледат в пленарна зала. Започвам да мисля, че има скрити подбуди при положение, че всички партии единодушно приехме доклада“. А според Йордан Тодоров от „Възраждане“ е изключително важно този доклад да не бъде

„Не виждам причина доклад, който е приет, да бъде изкуствено задържан. Целта е този доклад да не влезе в зала и да няма гласуване. Той няма да бъде предаден на ДАНС и прокуратурата. Един от участниците в тази сделка беше избран за служебен министър на енергетиката и затова сега се покрива. Ако не бъде разгледан в зала и не бъде даден на прокуратурата, това означава, че възпрепятствате да се изясни ситуацията, посочи Мартин Димитров от ПП-ДБ. „Моля да ме опровергаете и още днес да внесете този доклад“, обърна се той към Станков.

„Колегите от комисията по енергетика бяха запознати с доклада, с изклчение на Мартин Димитров, който няма нищо общо с тази комисия. Благодаря на всички членове на комисията, проведе 7 заседания, 3 от тях изслушвания. Част от изказващите се, след като написах доклада, казаха че имаме брилиянтен доклад и добре проведена комисия. Аз лично написах доклада след като изчетох всичко. Единствен Йордан Тодоров е вторият прочел всички хиляди страници. Това, което ме учудва обаче е, че има новопостъпила информация с гриф, излизате и говорите неща, които са неистини. ГЕРБ има най-малък интерес този доклад да влиза в зала“, заяви Жечо Станков.

banner

По думите му новата информация показва, че капацитет е плащан и на Русия след спирането на газа. И заяви, че това също ще бъде извадено на показ.

Парламентът промени дневния ред като включи първа точка за днес разглеждане на оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Решението бе прието със 122 гласа „за“ от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“. ПП-ДБ и БСП гласуваха „въздържал се“. Припомняме, че Михайлов бе избран за управител на здравната каса на 29 юли с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. През ноември бе избран Момчил Мавров като негов заместник по предложение на ГЕРБ, без подкрепата на ПП-ДБ. Ден по-късно и двамата подадоха оставки. В решението се посочва, че оставката е подадена на 1 декември 2023 г. поради лични причини.

Малко след 10.00 часа Станимир Михайлов оттегли искането си да напусне поста.

„Ще попитам кой накара управителят на Здравната каса да оттегли оставката си. Това е мафията, ще поискаме проверка по случая. Някой в тази зала го накара“, коментира Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.novini.bg

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space