Проблем с държавния бюджет няма, проблем с фискалния резерв няма, заяви Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) пред журналисти в парламента.

По думите му са оставили държавата в отлично финансово състояние с 9,9 млрд. лв. резерв.

Сабрутев смята, че се случва това, което президентът е дал като заявка, че ще прави. Продължава се комуникацията, с която се опитва да се „страхува“ населението за това, че държавата ще фалира, посочи депутатът. Той уточни, че оттук нататък отговорността за това как ще продължи да се развива държавата е на служебния кабинет.

Сабрутев обясни, че фискалният резерв е като „една обикновена разплащателна сметка“, която всички ние имаме, и в нея влизат нашите приходи и правим разходи. За да може вие да прецените вашето финансово състояние, то трябва да изберете една точка, в която винаги да мерите и това е в края на месеца, когато сте получили всички приходи и сте направили всички разходи, каза депутатът и уточни, че това се случва в момента. По думите му манипулациите, че фискалният резерв е по-нисък идват оттам, че държавата не е получила всичките си приходи, а в същото време е направила разходите, които е трябвало. 1,6 млрд. лв. плащания за „Топлофикация“, направили ли сме плащания от 1,3 млрд. лв. за пенсиите, добави депутатът.

banner

Затова в момента фискалният резерв е по-нисък от това, което ние обявихме, но 9,9 млрд. лв. в края на март са били наличните средства в резерва на държавата, каза още Сабрутев.

Георги Ганев (ПП-ДБ) посочи, че има текущи приходи и разходи, и за българския държавен бюджет е характерно, че разходите се правят в началото на месеца, а приходите идват по-късно през месеца. Сравнимостта е какво ще стане към края на април спрямо края на март, каза той. По думите му към момента разчетите на Министерството на финансите са, че към края на април състоянието на т.нар. единна сметка ще бъде приблизително такова, каквото е било в края на март.

Всичко това са фалшиви новини, които идват дали от ГЕРБ, дали от Румен Радев, каза Мартин Димитров (ПП-ДБ).

Вчера служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова съобщи пред журналисти, че по данни на Българската народна банка фискалният резерв към 8 април е 6,689 млрд. лева. Беше казано, че към 29 март фискалният резерв е бил 9,9 млрд. лева, каза Петкова по повод думи на бившия финансов министър Асен Василев./БТА

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space