На протестен митинг пред Министерския съвет тази сутрин излизат Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ и Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации към КНСБ.

Те настояват за запазване на предвидените размери на средствата за увеличение на заплатите в различни структури на държавната администрация.

За целта са заделени 268 милиона лева от държавния бюджет, които се разпределят с постановление на правителството между ведомствата, което вече стана публично известно.

Проектът на постановлението беше подготвян в продължение на 3 месеца и беше разпратен за съгласуване до всички министерства. Целта му е да се преодолеят диспропорциите във възнагражденията в различните структури. Определят се нови размери на индивидуалните основни месечни заплати, като се увеличават с определена сума. Тя варира в проекта от 215 лв/ за ниво изпълнител до 375 лв. за ръководители. Включени са в десетки структури, сред които Aгенцията за социално подпомагане, Националния осигурителен институт, Националната здравноосигурителна каса, Националната агенция за приходите.

banner

Документът трябваше да се приеме на заседанието на правителството, което се проведе в понеделник, но гласуването беше отложено за днес, каза председателят на Синдиката на административните служители Подкрепа Кремена Атанасова. Тя заяви, че заедно с колегите си от КНСБ имат сериозни опасения, че първоначално предвидените за увеличението средства за различни ведомства ще бъдат намалени.

„Така е записано в Закона за бюджета – че до 31 март това постановление трябваше бъде факт. Ние сме участвали във всички разговори в Министерски съвет. Както ние, така и екипът, в който беше възложено това на Министерски съвет се опитахме да направим всичко възможно тези средства да бъдат разпределени по справедлив начин. След като все още това не е факт. Ние сме толкова пъти лъгани, че се опасяваме, че отново ще бъдем излъгани“, коментира Атанасова.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space