Парламентът прие на първо четене промени в Закона за българското гражданство, предложени от Министерския съвет.


Като задължително условие за придобиване на гражданство от хора с български произход и от такива с родител българин е владеенето на езика. Това изискване няма да важи за придобиващите гражданство на основание осиновяване от български гражданин, тъй като би създало пречка за финализиране на процедурата.

Предвижда се от българско гражданство да не могат да се освобождават лица, срещу които има образувано наказателно производство, както и такива с дългове към държавата или българско физическо или юридическо лице.

banner

С друг текст се дава възможност гражданство да бъде отнето в случаите на системно и умишлено уронване на престижа на страната, институциите и националните интереси.

97% от молбите за натурализация са на основание „български произход“, коментира депутатът Петър Петров. Според него изискването за владеене на езика ще ограничи подаването на молби от заявители, чиято цел е път към Западна Европа или участие в избори.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че ще подкрепят текстовете сега, но ще работят по някои от тях между двете четения.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!