Принципно споразумение, което да гарантира избора на независими състави на регулаторите и път за реформиране на съдебната система и прокуратурата трябва да предшества разговора за министерския състав на правителството след ротацията и съставянето на евентуална коалиция.


Това заяви финансовият министър Асен Василев пред журналисти на събитие, организирано от Европейската инвестиционна банка, уточнявайки, че изборът е на ГЕРБ дали да приемат този подход, или да се отиде на предсрочни избори.

„Коалиция ще има, когато България има независими съд, регулатори и прокуратура. Необходимо е в регулаторите да влязат хора, които не реагират на телефонни обаждания“, каза Асен Василев, след което посочи като пример Комисията за защита на конкуренцията, която допуска ставащото с мобилните оператори и сектора на горивата. Министърът допълни и че трябва да се гарантира липсата на влияние от „нотариуси“ и „джуджета“.

banner

В отговор на въпроси на БТА, финансовият министър посочи, че след влизане на България в еврозоната Сребърният фонд ще се запази, какъвто е в момента, докато не се вземе комплексно решение за реформиране на пенсионната система.

Относно фискалния резерв като цяло Асен Василев посочи, че след като се приеме законът за въвеждане на еврото, ще се направи оценка какви средства са необходими за участие на България в капитала на Европейската централна банка, европейския стабилизационен механизъм и други ангажименти, които страната е поела. Това, което остане, ще продължи да се съхранява в Българската народна банка и ще се използва за погасяване на държавен дълг.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space