Областният управител на област Повдив – д-р инж. Илия Зюмбилев, прие на 11 март посланика на Чешката република – Н. Пр. г-н Мирослав Томан. Това е първата официална среща в Областна администрация – Пловдив на новопостъпилия през месец януари 2024 г. дипломат.


На срещата бяха обсъдени важни въпроси на теми, които биха допринесли за продължаване на дългогодишните традиции и добрите контакти между двете страни. Разгледаха се икономическите отношения, които включват реализацията на чешкия инвестиционен проект от 400 млн. евро на дружество „БТЛ Индъстрийз“ АД за Завода за електронна медицинска апаратура в Пловдив до есента на тази година. Н. Пр. г-н Мирослав Томан информира за двете големи участия на Чешката република в Пловдив, като на тазгодишното изложение „Хемус“ ще представят новия самолет L 39, за което получи подкрепа за съдействие от Областния управител на област Пловдив. Другото събитие от взаимен интерес е провеждането на широкия форум през юни месец за въглеродните зони, на който ще обменят опит български и чешки фирми от този бързоразвиващ се сектор.
На срещата се очертаха и перспективите за осъществяване на двустранно партньорство със смарт градовете, както и в областта на машиностроенето и енергетиката, включващи рехабилитация на оборудването. Важен въпрос се постави и за транспортния сектор във връзка с осигуряването на автобуси за обществения транспорт и локомотивни композиции за обновяване на машинния жп състав, както и за бъдещата градска железница на Пловдив. Областният управител на област Пловдив и Чешкия посланик в България се съгласиха, че засилването на бизнес връзките между български и чешки инвеститори е мощен генератор на идеи и опит с възможности за развитие.
Очертаха се някои важни аспекти за бъдещи професионални взаимоотношения като изразените намерения за предстоящо сключване на споразумение за сътрудничество с втория по големина регион Южна Моравия в Чехия с административен център град Бърно за популяризирането на културата и развитие на двустранните икономическите връзки.
На срещата присъстваха и заместник-посланикът на Чешката република в България – г-н Петър Вавра, почетният консул на Чехия в Пловдив – г-н Иван Соколов, заместник областните управители на област Пловдив – г-н Атанас Ташков и г-н Димитър Добрев, главният секретар на област Пловдив – г-н Георги Янев.
Н. Пр. г-н Мирослав Томан благодари на г-н Илия Зюмбилев за получената подкрепа и доброто посрещане.
В края на срещата се размениха протоколни подаръци. Областният управител на област Пловдив получи традиционна чешка напитка с лечебни свойства, а посланикът на Чешката република – почетния плакет на Областния управител на област Пловдив.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space