Европейците трябва да извлекат три поуки от каскадата от проблеми след войната в Украйна. Това казва министър-председателят Николай Денков пред в. „Ню Йорк таймс“.

Авторитетното американско издание потърси мнението на българския премиер на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Войната в Украйна не е само за т.нар. „сиви зони“ между Европа и Русия, а за това дали демократичният свят, който ценим, може да бъде победен. „И Европа вече е напълно наясно с това“, казва българският премиер пред журналиста Стивън Ерлангер.

banner

Второ, европейските нации осъзнаха, че трябва да обединят и военните, а не само икономическите си сили, за да изградят собствена отбрана, споделя Денков.

Третата поука, според него е, че европейските държави е трябвало да разграничат спешните нужди на Украйна за боеприпаси и противовъздушна отбрана от по-дългосрочните стратегически цели.

„Но като се има предвид империалистическата реторика на руските лидери дългосрочният план означава три до пет и максимум 10 години“, коментира министър-председателят и апелира: „Това е наистина спешно!“.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!