Асен Василев: През ноември ще имаме намаление на дефицита от 0,8 на 0,6%

"За първи път от над 20 години насам ноември ще сме събрали повече данъци отколкото държавата е похарчила и ще имаме намаление на дефицита от 0,8 на 0,6 процента, което съвсем спокойно ни позволява да сме в рамките на 3% дефицит за декември.

Мерките за събиране на данъците започват да дават резултат". Това обяви пред журналисти в парламента министърът на финансите Асен Василев, който се срещна с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и Христо Иванов, един от лидерите в коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Поводът за срещата е изработването на регламент, по който да се случват назначенията в регулаторните органи, и вчерашният избор на подуправител на НЗОК.

Асен Василев коментира, че голямата част от фискалните мерки са влезли в сила на 5 октомври и събираемостта се е вдигала значително. "Така че сме на път да си преизпълним бюджета с по-малък дефицит от това, което е заложено. Имаме много ясна рамка за бюджета за догодина, има някои неща, които трябва да се доогледат в данъчните закони, но това дава една стабилна основа", коментира финансовият министър. Той съобщи, че по време на срещата е била обсъдена подкрепата за бюджета.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че бюджетът на НЗОК, както и бюджетът на държавата ще бъдат подкрепени.

Banner 468 x 60 px