Destiny

БСП: 4 млрд. липсват от Сребърния фонд, министърът на финансите да каже за какво са ги изхарчили

„В момента тече интензивен процес по обсъждането на възможностите на привеждането на бюджета на България към изискванията за бюджетните приходи и разходи. В тази връзка имаме сериозни притеснения, тъй като служебното правителство не се справя с бюджетните приходи през миналите месеци, според нас, най-вероятно, то си е позволило да ползва средства от фискалния резерв, които не са оторизирани, и които е много вероятно да противоречат на закона.“

Това заяви народният представител от “БСП за България“ проф. Румен Гечев на пресконференция в кулоарите на парламента.

Поради тази причина БСП се е обърнала официално към управителя на Българската народна банка и към министъра на финансите с искане да им бъде предоставена детайлна информация за състоянието на фискалния резерв на Република България. 

Проф. Гечев поясни, че фискалният резерв се управлява от правителството, но той се намира по сметка на БНБ, тъй като тя е банка на правителството и би трябвало да следи дали законно се изразходват тези средства.

„От информацията, която беше изнесена от служебния министър на финансите, излиза, че за март месец са използвани около 1.5 млрд. и около 2.8 млрд. за април – тоест става въпрос за сума от около 4 млрд.“, поясни той.

„Във фискалния резерв има един чувствителен компонент – Сребърният фонд, който е гаранцията за пенсионната ни система“, заяви Румен Гечев и продължи: „Тук са и средствата по европейските фондове, към които ние имаме юридически и икономически задължения към ЕС и той следи строго за начина на ползване на тези фондове“, каза още социалистът.

От БСП са разтревожени от това, което става с българките финанси и особено с управлението на фискалния резерв, както и за състоянието и сигурността на Сребърния фонд. Затова партията се обръща към двете финансови институции.

„След получаването на допълнителна информация и нейната проверка, ще поставим въпроса и в парламента, и в съответните комисии. Искаме министърът на финансите официално да отговори за какво са изхарчени тези средства. Ние имаме подозрение, че не са изхарчени по предназначение“, посочи той.

„Това крие много големи рискове, тъй като в историята на управлението на бюджета имаше случаи, когато едно предишно редовно правителство използва над 1 млрд. лева от Здравната каса, които никога не бяха върнати във фонда и така на практика осакатиха реформата в здравната сфера“, припомни той и допълни, че не трябва да се допуска подобно нещо и в други компоненти на фискалния резерв. 

„Сребърният фонд би трябвало да е неприкосновен, не искаме да го поставяме под риск. Затова ще потърсим подкрепата и на други парламентарни групи“, аргументира се проф. Гечев. 

В заключение социалистът предупреди, че с намаляването на фискалния резерв, все повече се доближаваме до използване на средства от Сребърния фонд. „Там рисковете стават неуправляеми“, подчерта Румен Гечев.

Banner 468 x 60 px