Destiny

Екзакта: Бойко Борисов е най- одобрявания политически лидер, срив в доверието към Петков и Василев

Най-одобряваните лидери на парламентарни партии продължават да бъдат Бойко Борисов и Стефан Янев, сочи ново изследване на Екзакта Рисърч. Те получават 24 % от доверието на българите. Към лидера на ГЕРБ – СДС неодобрението е 67 на сто, а към лидера на "Български възход" – 46 %. Доверието към президента Румен Радев и към служебния премиер Гълъб Донев продължава да намалява

Въпреки това доверието към президента Румен Радев остава с по-висок дял от неодобрението му (48% към 39%), то намалява през последния месец, показват данните на Екзакта. Одобряват го болшинството избиратели на БСП, на БВ и на ИТН. Оценките за работата му все повече са полюсни и политически обагрени. С три процента намалява доверието към Гълъб Донев, който получи премиерския пост във второ поредно служебно правителство. Една трета от българите одобряват работата му, но малко над половината декларират неодобрение.

Доверието на хората към повечето лидери на партии в парламента продължава да ерозира, коментират от социологическата агенция. Борисов и Янев остават с най-голямо доверие – 24 %, а лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев са одобрявани от 16 на сто. 72 % от българите обаче не ги одобряват.

В началото на февруари Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ имат съизмерими рейтинги на одобрение и на неодобрение. Одобрявани са от по 15% от българите, а неодобрението им възлиза на по 75%.

Костадин Костадинов е одобряван от 13%, а неодобряващите го са 72%. Христо Иванов е одобряван от 12%, а неодобрението му е 70%. Атанас Атанасов е одобряван от 8% от българите, като неодобрението му е 69%.

Изследването е проведено в периода от30 януари до 4 февруари 2023г. Националното проучване се е провело по метода - интервю „лице в лице” сред 1050 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Изследването е осъществено със собствени средства в рамките на изследователската програма на Екзакта.

Banner 468 x 60 px