Над 11 часа продължиха дебатите за промените в Изборния кодекс, гласуването - следващия път

Повече от 11 часа продължи дебатът на второ четене по 16-те докладвани параграфа от законопроекта за промени в Изборния кодекс. Гласуването на текстовете ще бъде на следващо пленарно заседание, обяви заместник-председателят на Народното събрание Йордан Цонев (ДПС).

Заседанието беше прекратено, след като се изчерпа списъкът със записалите се за изказвания. Последен взе думата съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков.

Мина полунощ в този важен дебат за всички граждани, тук въпросът е дали тези 12 часа бяха конструктивни и дали напреднахме с нещо, което си заслужава, обобщи Петков, цитиран от БТА.

Според него отговорът е "да". Петков аргументира защо маратонът в залата си е заслужавал, цитирайки думи на привърженик, който написал, че им благодари, че се борят за честността на вота.

,,Вашето лидерство ни мотивира да излезем на площада във вторник и да ви покажем, че не сте сами, че ние също можем да се борим за честността на нашия вот'', е написал още гражданинът, цитиран от Петков.

Около 23:00 часа Стоян Таслаков от "Възраждане" поиска прекратяване на заседанието, но в залата нямаше кворум. Предложението подкрепиха единодушно 58 народни представители.

По време на дискусията, в отговор на призив от Мартин Димитров ("Демократична България"), Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) заяви, че ще се бори протоколът от машината да остане, но в същото време ще се бори и да се преброят разписките от машината.

Няма как машината да издаде протокол, ако сме заличили устройството, което записва гласовете, посочи Асен Василев от "Продължаваме Промяната" и добави, че разписките, които машината генерира, нямат защита, каквото бюлетините имат.

Добрев го репликира, че не познава изборния процес, и посочи, че във всяка комисия има представители на партии, застъпници, наблюдатели. По думите му "няма как да дойде един Торбалан с напечатани вкъщи бюлетини и да ги вкара в урната"

Banner 468 x 60 px