Destiny

Христо Иванов: По моя информация има решение на МС за руските дипломати от 18 май

Решението на БСП да спре преговорите за кобинет очевидно придвижва станата не още само с една крачка към избори, а към заплахата от все по-голяма неуправляемост и хаос. Това коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в парламента.

Той призова всички да проявяват здрав разум и да намерят начин да се излъчи управление.

"Аз лично имам сериозно притеснение и мисля, че трябва да го погледнем в очите. Не просто отиваме към избори, а отиваме към един нов парламент, който ще бъде ялов и няма как да излъчи управление и трябва да носим отговорност за това".

"Демократична България" нямат номинация за премиер, защото нямат и мандат, каза той. Коментира още, че в управляващите среди се е говорело за доклада на ДАНС по отоншение на 70-те дипломати и служители на руските консулски служби. По негова информация от 18 май има решение на Министерски съвет за експулсирането им.

"Казвам ви аз каквото знам. Става дума за прилагане на принципа на пропорцоналност, залегнал във Виенската конвенция за дипломатическите отноншения. Русия до момента имаше 118 души у нас, а България има под 10 души в Москва. Очевидно става дума за драстична диспоропорция и от тази гледна точка на мен ми се вигда, че това решение има своя резон.

На въпрос на БНТ защо решението става факт чак днес, той отговори:

"Доколкото разбирам, във Външно имало някакви процеси, които е трябвало да протекат."

Иванов призова партиите в управлението да се съсредоточат върху приоритети:

"Да видим кой е готов да направим тази необходима крачка за България, за да отпушим например, проблема с Шенген. кой е готов наистина да застане зад политика, свързани с влизане в еврозоната? Кой е готов да работи да истинка енеригйнта независимост на България?", попита той.

Banner 468 x 60 px