Destiny

Какво се разбрахме със Скопие, кои общи проекти ускоряваме? (ВИДЕО)

Какво точно се разбрахме със Скопие, в кои сфери подписваме споразумение за по-задълбочено сътрудничество и кои са общите проекти, които ще бъдат ускорени в следващите 6 месеца, когато 4-те работни групи ще се срещата всяка седмица, за да отчитат свършеното?

Отговорите от изявленията на двамата премиери - Кирил Петков и Димитър Ковачевски, които днес първо проведоха среща на четири очи, след това бе съвместното заседание на двата кабинета, разговорите на 4-те работни групи, както и среща на смесената историческа комисия, която последните месеци буксува.

Междувременно от ВМРО предупредиха, че отстъпки по темата Северна Македония значат сваляне на правителството.

Преди това бяха подписани меморандум за разбирателство между двете земеделски министерства. Последва такъв и между транспортните министри за жп линията между София и Скопие. Третият документ, който бе подписан, бе за сътрудничество между двете агенции за насърчаване на предприемачеството, предава Монитор.

Премиерът Кирил Петков заяви, че с подписаните документи се вижда ясно новия подход с нова енергия и реални резултати. Той посочи, че и българските, и македонските министри днес са представили поне 10 реални задачи, които си поставят с общ секретариат между различните работни групи и къси срокове за изпълнение. По негови думи добросъседството на двете държави е на пиедестал, а целта е икономическото развитие на целия регион. Според него гражданите на България и на РСМ ще усетят измерими подобрения в стандарта на живот.  "Неща, които са били забравени в последните години, ще бъдат обновени. Дори коридор номер 8 е излязъл от европейските коридори. Меморандумът с ж.п. линията го връща обратно на картата. Имаме да наваксаме много в кратък период от време", посочи Петков.

На свой ред на  въпрос за включването на българите в конституцията на Северна Македония , Ковачевски даде да се разбере, че това все пак може да се случи.

Обменяме аграрни практики, ще се организират и бизнес форуми

Междувременно от МС уточниха, че документът е областта на земеделието предвижда предвижда задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в аграрната област, чрез обмен на научна и техническа информация и трансфер на експертни познания. Заложено е споделяне на добри практики, разработване и изпълнение на съвместни научноизследователски проекти и трансгранично сътрудничество в областта на селските райони. Българската страна се ангажира да споделя своя опит по отношение на прилагането на Инструмента на ЕС за предприсъединителна помощ.

План за развитието на проекта за жп връзка „София-Скопие“, оценка на инвестиционната стойност и проучване на възможностите за финансиране от ЕС и международни финансови институции, са част от задачите на смесена група от български и македонски експерти, които са заложени пък в меморандума в сферата на транспорта. ЖП връзката е е от важно стратегическо и икономическо значение за гражданите и икономиките на двете държави. Чрез изграждането й ще се интегрират напълно железопътните мрежи на страните в Трансевропейската транспортна мрежа.

Меморандумът за агенциите за насърчаване на малките и средните предприятия пък ще подпомогне развитието на двустранното икономическо сътрудничество между двете страни. Като признават стратегическото значение на развитието на малките и средните предприятия за повишаване на заетостта, икономическата и социалната стабилност, страните по меморандума се договарят да подпомагат предприятията от съответните държави и да установят и поддържат различни форми на сътрудничество. В Меморандума се предвижда ИАНМСП и Агенцията за насърчаване на предприемачеството да бъдат партньори в областта на развитието на малките и средните предприятия, като предоставят реални възможности за разширяване на бизнес контактите между предприятията от двете страни. Поемат се  задължения за обмен на бизнес-информация, свързана с търговията, възможностите за инвестиране, политиката и мерките, предприети от всяко от двете правителства за насърчаване на интернационализацията на малките и средните предприятия. Двете страни ще си сътрудничат при организиране на промоционални прояви в услуга на малките и средните предприятия като размяна на посещения на предприемачи, организиране на участието им в бизнес форуми, конференции, семинари, търговски панаири, изложения, посещения на делегации и други.

Media

Banner 468 x 60 px