Destiny

Радев към ПП: Убеден сме, че осъзнавате каква огромна отговорност легна върху вас

 Убеден сме, че осъзнавате каква огромна отговорност легна върху вас. Това заяви президентът Румен Радев към ПП по време на консултациите за съставяне на кабинет и ги поздрави за победата на парламентарните избори.

 Той посочи, че това са трети поред избори и за трети път ще връчва мандат за съставяне на кабинет. По думите му това показва, че доверието на гражданите не се дава даром и трябва да се отстоява. Изтъкна, че двете служебни правителства, назначени от него, са стабилизирали страната. По думите му те са показали, че може да има взаимодействие между хора с различни политически възгледи, създали добра основа за резултатно управление, насочено към проблемите на хората.

Радев поясни, че едно ефективно коалиционно управление може да съществува само при уважение между партньорите. "Времето на едноличното управление приключи", каза той, предава Монитор. По думите му те са отворени за диалог и поясни, че е важно хората да знаят какви са техните приоритети, както и какви са вижданията им за разширяването на ЕС, относно темата за Северна Македония.

На свой ред Кирил Петков заяви, че на България й е належащо да има редовно правителство, което да решава спешните проблеми - правителство с пълен мандат и работещ парламент.  Увери го, че са взели тази отговорност присърце и се надява скоро да му представят състав на кабинет на базата на коалиция от 4 партии. Напомни, че са давали онлайн преговорите от 18-те работни групи, всяка от които начертали мерки между 10-15 страници. Така снощи в полунощ бил завършен документът за коалиционно споразумение, който бил изпратено на всичките им партньори. Затова избрали принципа на пропорционалност, като така показвали уважение към партиите и техните избиратели. Целта - всеки от партньорите в коалицията да се чувства пълноправен и равнопоставен. По думите му разговорите били в конструктивен тон - както тези на лидерско ниво, така и тези между експертите. Отделно от това той добави, че имало съвпадение на 95 % на политиките. "Осъзнахме, че независимо дали имаме лява или дясна идеология - проблемите са толкова наболели, че идеологията остава на един по-късен момент", каза Петков.

"Независимо дали си ляв, десен или център, България има нужда от магистрали, от безопасни язовири",каза той. Поясни, че днес или утре коалиционните партньори трябва да върнат с бележки споразумението и скоро да се върнат при Радев с готов кабинет.

Banner 468 x 60 px