Бившият треньор на Арда и Локо Пд – Александър Тунчев – коментира пред „Мач Телеграф“ последните събития около българския футбол и по-конкретно – националния отбор и изборите за президент на БФС.

– Как ще коментираш играта на националния отбор при победата над Танзания с 1:0?
– Хубавото е, че победихме. Беше доста важно да спечелим. С оглед на играта има още доста резерви. Илиан Илиев също го каза. Явно и напрежението беше в повече, защото доста време нямахме победа. Мисля, че този успех ще даде допълнителен импулс и самочувствие на тези момчета, а това е много важно. Доста от тях заявиха, че не са успели да разузнаят особено добре отбора на Танзания. Като чуем Танзания си мислим, че ще ги бием с лекота, но ето, че няма слаби отбори вече.

– Какви са ти очакванията за срещата с Азербайджан? Можем ли да ги победим, въпреки че те са домакини?
– Показахме, че срещу силните отбори стоим добре. Видя се и срещу Унгария, и срещу Сърбия. Сигурен съм, че след тази победа мотивацията ще е съвсем различна. Мисля, че ще се покажем в далеч по-добра светлина. Независимо, че е контрола – всяка една победа дава самочувствие.

– В Лигата на нациите се паднахме срещу равностойни отбори в лицето на Северна Ирландия, Люксембург и Беларус. Можем ли да спечелим групата?
– Всичко си зависи от нас. Като цяло отборите са доста равностойни, но вече няма слаби съперници. Не можем да подценяваме абсолютно никой противник. Най-важното ще бъде футболистите да играят редовно и да бъдат в оптимална форма. Най-вече да са здрави, защото не разполагаме с огромен брой играчи. Например, че нямаме типичен ляв краен защитник, а това говори само по себе си. Антон Недялков е контузен. Илиан Илиев е преценил кой да получи повиквателна. Дано са здрави. Естествено, ние ще им стискаме палци и ще се надяваме да успеем.

banner

– Илиан Илиев ли е точният човек за националния отбор?
– Определено е той! За мен Илиан е много опитен треньор, който е врял и кипял. Мисля, че по-подходящ треньор няма за отбора, към момента той е най-подходящ. В никакъв случай няма да му бъде лесно. Той си е направил преценката. Към момента е треньор и на националите, и на Черно море, но се носят слухове, че от лятото поема само националите. Не знам каква им е договорката. Трябва да му се даде нужното време и търпение, защото ще е нужно. В България в това отношение може да кажем, че не обичаме да чакаме и да даваме шансове, но ще е необходимо. Практиката показва, че ако даден треньор е оставен да работи година или две, след това постига нужните резултати.

– За четвърти път Кирил Десподов беше избран за футболист на годината. Заслужено ли грабна приза?
– Мисля, че да! Към момента той е играчът, който най-добре се представя. И на клубно ниво играе силно, а и с националната фланелка. С негов брилянтен гол победихме Танзания. Няма спор, че той трябва да бъде.

– Илия Груев и Ивайло Чочев бяха негови подгласници. Заслужиха ли съответно второто и третото място?
– Ивайло Чочев показа, че може. През миналата година той беше водещият голмайстор на първенството и лидер на ЦСКА 1948. Той е на възраст, която показва, че тази игра е за можещи, а не за млади и стари. Илия Груев се развива добре. Започна да играе доста по-често за Лийдс. Той е в един от водещите отбори в Чемпиъншип и се надявам да успеят да спечелят промоция и да игра догодина във Висшата лига. Напълно заслужено са втори и трети. Ще е хубаво да има българин отново във Висшата лига, защото от доста време не е имало такъв. Колкото повече играчи успеят да пробият, без значение в кое от водещите първенства, толкова по-добре за българския футбол и за националния отбор.

– Няма как да подминем темата около президентския пост на БФС. Клубовете избраха Георги Иванов. Мислиш ли, че ще дойде така желаната промяна във футбола у нас?
– Аз силно се надявам и вярвам, че това ще се случи и Георги Иванов ще изправи на крака футбола ни. Работил съм с Гонзо. Бил ми е директор и го познавам. Има висока оценка за себе си. Не е от хората, които се предават и слушат някой друг. Лично моето мнение е, че той ще започне да променя постепенно нещата и като за начало ще тръгне от юношеския футбол. Оттам ще тръгнат нещата, защото наистина има нужда. Така си мисля. Това, което казаха и Димитър Бербатов, и Стилиян Петров, и Мартин Петров е, че трябва да се даде време. Няма как да се променят нещата от днес за утре. Клубовете са избрали Георги Иванов и трябва да му се даде време, за да работи.

– Той сподели, че ще протегне ръка на Бербатов и неговите хора, за да могат и те да помагат за развитието в правилната посока. Несъмнено и те имат познания и качества. Редно ли е да се обединят?
– В името на българския футбол всичко, което ще помогне, е добре дошло. Наистина имаше нужда от промяна. Всичко е било честно на конгреса. Мисля, че към момента имаме нужда от обединение. Не само на национално ниво, но и на клубно, за да тръгне футболът у нас във възходяща посока. Дано се случи. Силно се надяваме всички, които сме свързани с тази игра.

– Ще се справи ли Георги Иванов с този отговорен пост?
– Той е човек с характер и според мен няма да се церемони особено много. Той го и показва до този момент. Няма как да се промени всичко за нула време. Ще е нужно време, за да видим резултати. Само времето ще покаже дали Георги Иванов е част от статуквото, или наистина иска да промени нещо. С оглед на първите негови действия и това, че протяга ръка на конкурентите си и иска да се обединят в името на футбола, говори само добри неща.

– Следиш ли първенството ни?
– Всяка седмица гледам мачовете и развитието на отборите. Няма как да се откъсна от това. Битката за първото място е доста жестока. Ето, че през този сезон и отборът на Черно море се включи в борбата и се надявам до последно да има интрига и да са и те замесени в битката за първото място. Иска ми се и „моряците“ да останат в играта до последно. Защо да не се присъедини и някой от другите отбор. Левски и Локо Пд имат своите качества и са близо. Колкото повече отбори са замесени, толкова по-добре за всички.

– Към теб има ли конкретни оферти от никой отбор?
– Към този момент няма нищо конкретно и си почивам.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!