Изненадващо малкият град Кнежа изпревари София по показателя средна брутна заплата. Отчетеният доход там е 2 813 лв. Данните са на Института за пазарна икономика. В Кнежа покачването на заплатите за 4 години е със 161%. Класацията води Челопеч със среден доход 3 398 лв., следван от община Козлодуй – 2 949 лв.

“Челопеч не е изненада, вече няколко години е на първо място. Там темпът е много сериозен – от 2900 лв. средната заплата се вдига на 3400 лв. До няколко години с това темпо ще стигнат 2000 евро брутна заплата, с което ще бият доста общини в Италия, Испания, Португалия, Гърция. Изненадата е Кнежа – там става въпрос за селскостопанска дейност и производство на слънголедово масло”, обясни за Bulgaria ON AIR Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта.

По думите му заплатите са скачали средно с 10% на година. Данните показват още, че Варна изпреварва Пловдив по заплати, което досега практиката не е отчитала.

banner

“Ключови общини в Пловдив – Куклен и Марица, са изведени като отделни показатели. Пловдив предлага по-добри възможности от Варна. На опашката са обичайните заподозрени – Видин, Силистра, Монтана. Сливен и Ямбол са с доста ниски средни заплати, макар че там има много възможности за работа и безработицата е ниска”, каза още Първанов в “България сутрин”.

В страната ни има подобрение по отношение на мобилността, но българинът все още не е свикнал да пътува 30-40 минути или час до работа в близко населено място, отбеляза гостът.

“Елин Пелин се развива страшно добре, в класацията влезе Божурище. Крумовград бележи голям ръст. Градове като Севлиево и Казанлък ще доближат водещите. Изключително ниски са заплатите във водещите туристически центрове. Малко над 1000 лв. е средната заплата в Банско, Велинград и Приморско. От Благоевград надолу са много ниски заплатите”, подчерта Първанов.

Очакванията тази година са за плавен ръст на заплатите – около 9-10%, както и за успокояване на инфлацията. Очаква се безработицата да бъде в разумни нива. Забавя се големият интерес за работа в София, Пловдив се оказва доста привлекателен център. В София безработицата е под 2%, в Пловдив също има липса на кадри.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!