Радев връчва мандата на БСП, следобед обсъжда с партиите състава на ЦИК

Президентът Румен Радев връчва днес мандата на БСП, като с това приключва процедурата по конституционната рулетка в опитите за съставяне на кабинет.

Въпреки това от БСП няма да се възползват и веднага ще върнат мандата. След това Радев в разумен срок ще трябва да издаде два указа - първият за разпускането на НС и за насрочване на избори, и втори за назначаването на служебен кабинет. В общественото пространство дори започнаха да се коментират имена за служебен премиер, сред които съветника по сигурността на Радев - Стефан Янев. В предишното служебно правителство той бе вицепремиери и военен министър. Сред другите имена бе това на бившия шеф на НСС Бойко Рашков, както и на бившия просветен министър от НДСВ Даниел Вълчев.

Наред с това в сряда следобед Радев започва и консултации с партиите от НС за състава на ЦИК. На срещата формациите трябва да представят своите кандидатури, като още тогава трябва да се договорят за ръководството на комисията - за шеф, заместници и секретар. Едва след това всички ще бъдат проверявани за принадлежност към службите, както и ще бъдат изслушвани. Според последните промени в ИК, Радев трябва да назначи новата ЦИК в срок от 14 дни. Именно тя ще трябва да проведе и предстоящия предсрочен вот, който бъде в началото на юли. Вече се обсъждат и възможните варианти - 4 или 11 юли. Всичко това обаче е обвързано с датата, на която Радев ще разпусне НС и подпише указа за това.

Banner 468 x 60 px