Мъж качи клипове в социалните мрежи, на които демонстрира, че шофира с 260 км/ч на Околовръстното в София. Екипът на „Здравей, България” се опита да се свърже с него. Отговор няма. Мъжът си е изтрил клиповете тази нощ.

Запитване по този казус има и в МВР, отговор още нямаме. Няма отговор и на запитването какво наказание ще получи „Мис силикон”.

„Много трудно се доказва скорост без техническо средство. На базата на клипове и един скоростомер, този човек не може да бъде санкциониран”, заяви пред Нова телевизия Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

banner

По думите му законодателството допуска друг вид разследване, което може да се проведе.

„Става въпрос за член 325, ал. 3 от НК, който казва, че когато имаш хулиганска проява, извършена с моторно превозно средство, носиш наказателна отговорност до 3 години. Този клип категорично е хулиганска проява. Прокуратурата има повод да се самосезира и да започне едно разследване”, каза Владимир Тодоров. Той обясни, че в случая трябва да се възложи видеотехническа експертиза.

„Сигурен съм, че в тунела на „Люлин” има и камери, които могат да се използват като доказателство кой е управлявал автомобила”, обясни Тодоров. „Прокуратурата трябва да се самосезира, да възложи разследване, да назначи експерти, да изиска видеокадрите”, обясни Тодоров.

След срещата вчера на министъра на транспорта с родители на загинали деца, Владимир Тодоров очаква, че ще има промяна в подготовката на младите водачи.

Той коментира още, че в Швейцария се конфискуват коли за превишена скорост, като това може да стане и за 50 км/ч превишаване на скоростта, а автомобилът става полицейски.

„Аз мога да дам един пример с Франция. За един километър превишена скорост, в населено място, книжката се отнема и има 2 месеца така нареченото неделно училище. Ако човекът изобщо не се яви, книжката му се отнема за една година. Там отново преминава обучение, явява се на изпити, решава тестове и ако заслужи да получи книжката, ще я получи”, коментира Мариела Николова, майка на загиналия в катастрофа музикант Николай Николов.

„Говорим за случай, в който явно този шофьор не за първи път кара с тази скорост. Явно му носи радост, иска да сподели, да се покаже в обществото”, коментира Мариела Николова.

„Какво става обаче с шофьорите, доказано причинили смърт на пътя? В нашия случай има условна присъда, за която костваше 4 години и половина. Турски шофьор на автовоз. Той влиза и излиза 52 пъти от нашата страна, упражнява свободно професията си. Когато е задържан на границата на 52-ия път, сравнително бързо се дава ход на дело, като вече призован, вече обвиняем. По съвсем кратки процедури, признаване на вина, използване на вратички, които дават на съдията право за по-малко от половин час да се произнесе, че той е условно осъден 3 години, с 5 години изпитателен срок. След 2 часа този турски гражданин напуска страната”, разказа Мариела Николова.

„На няколко пъти се подчертаваше, че той няма други провинения на пътя, че е оказал съдействие на пътя. А сега го няма. Още по-неотквираем е. Дори неговият адвокат няма връзка с него”, каза Мариела Николова.

„Апелативният съд в Пловдив има право да определи 4 редовни дати, на които той да бъде редовно призован. Трябва да му се връчи писмо. Той не знае, че е призоваван. Няколко дни преди третата дата, съдът пише писмо до Министерството на правосъдието да бъдат помолени турските власти да ни съдействат. В понеделник е четвъртата дата, не се надяваме да има развитие по случая”, каза Николова.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!