Изминалата 2023 г. беше силна година за туризма в световен мащаб. Пътуванията към популярните туристически дестинации надминаха дори предковидния период. В отговор на задъхващите се от тълпи туристи градове и забележителности, редица държави решиха да повишат различни такси и да сложат известни ограничения на броя на посетителите, пише СЕГА.

Гърция въвежда данък „климат“. Южната ни съседка вече вдигна от 1 януари таксите по магистралите и сега от Солун до Атина например цената на пътуването в едната посока e колкото цената на годишна винетка в България. Утехата е, че поскъпването няма да засегне пътуванията от „Промахон” в посока Халкидики, Кавала и района – най-посещаваните места от българските туристи.

Нощувките в хотели и къщи за гости обаче ще поскъпнат това лято в Гърция. Страната ще въведе т.нар. климатичен данък за силния туристически сезон от март до октомври като целта е събраните постъпления да помогнат за борбата с природните бедствия като пожари и наводнения. Този налог ще се плаща от туристите в хотелите и местата за настаняване, а хотелиерите ще превеждат всеки месец събраните суми към бюджета.

banner

На практика това е туристическата такса, която обаче ще бъде двойно завишена през силния туристически сезон. Туроператорите нямат право да начисляват налога в своите пакети. Така от март до октомври за една нощувка на едно легло ще се начисляват от 1.50 евро до 10 евро в зависимост от категорията на хотела. За места за настаняване с една или две звезди новият климатичен данък е 1.50 евро на легло на вечер, за тризвездните хотели – 3 евро, за четиризвезните – 7 евро и за петзвездните – 10 евро.

Туристите трябва да знаят, че Гърция взе решение да повиши цените на билетите в около 350 археологически обекта и музеи в страната от 1 април 2025 г. Мотивите – последните увеличения са направени преди 5 години и сегашните такси са „твърде ниски в сравнение със средните за Европа“.
За Акропола – най-популярният археологически обект в Гърция с над три милиона посетители годишно, входните билети ще бъдат увеличени на 30 евро. В момента те струват 20 евро, а през зимните месеци извън сезона – 10 евро.

Посетителите от ЕС на възраст до 25 години ще продължат да влизат в музеите безплатно, както и посетителите извън ЕС на възраст до 18 години. От началото на септември 2023 г. вече бяха въведени ограничителни мерки за посетителите на Акропола – специални часови пояси като посетилетите трябва да избират чрез електронна платформа часа, в който искат да посетят античния храм.

От новата 2024 г. туристите в Париж ще трябва да плащат тройно по-висока такса за престой в хотел. Френското правителство реши да повиши туристическата такса в годината, в която френската столица е домакин на Олимпиадата. Досега туристическа такса в Париж варираше от 0,25 евро до 5 евро на вечер в зависимост от категорията на местата за настаняване. С тройно по-високите такси ще се осигурят постъпления от 423 милиона евро за финансирането на публичния транспорт по време на Олимпийските игри.

Този ръст на туристическата такса оба че е нищо в сравнение с общото поскъпване на хотелите по време на Олимпийските и Параолимпийските игри, когато се очаква около 16 милиона души да посетят френската столица и региона около нея. Изследване на френската асоциация на потребителите, проведено в края на декември сред 80 три- и четиризвездни хотели, показва че за нощта на 26 юли, когато е церемонията по откриването, двойна стая струва средно 1033 евро, докато две седмици по-рано цената е 317 евро.

В Амстердам политиците решиха да повишат туристическия данък до 12,5% от цената на хотелската стая. Новият туристически данък ще достигне 21,80 евро на вечер за средна цена на стая от 175 евро на човек до 2024 г. Така Амстердам става градът в Европейския съюз с най-високи туристически данъци.

Увеличението ще важи и за круизните пътници, които нощуват на пристанището, като таксите се повишават от 8 на 11 евро на посетител. Амстердам очаква увеличение на приходите от туристически данък до 65 милиона евро тази година. Градските власти подчертаха, че този подход има за цел да се справи с последиците от пренаселеността като същевременно се удвоят усилията за поддържане на чистотата на града и справяне с проблемните квартали. С очаквания за над 20 милиона посетители тази година, Амстердам се бори с предизвикателствата от нарастващия приток на туристи, особено такива с ограничен бюджет. Столицата на Нидерландия бе класирана за най-добрата туристическа дестинация сред европейските столици през 2023 г.

Венеция също се бори с овладяване на тълпите туристи. Италианският град планира да въведе дневна такса за посетители през 2024 г., като започне пилотна програма през пролетните и летните уикенди. „Венеция ще започне да налага такса от 5 евро за чуждестранни посетители, които влизат в града“, заяви кметът Луиджи Бруняро. Това все още не е постоянна мярка и ще бъде 30-дневен експеримент.

Всички посетители на възраст над 14 години ще трябва да резервират входа си в града предварително и да заплатят таксата. Лица, които посещават роднини във Венеция, и местни жители ще бъдат освободени от тази такса. Учасници в спортни събития също ще няма да плащат входната такса. Местните власти трябва да обяват дните, които прогнозират за най-натоварени като празнични уикенди и пиковите периоди на карнавала.

С въвеждането на тези нови промени Венеция ще стане първият град в света, който ще таксува посетителите през деня.

За да се резервира предварително входен билет за посещения на Венеция ще бъде предоставена онлайн платформа на различни езици. След като заплатят таксата, посетителите ще получат QR код, който ще служи като техен билет. За тези, които пристигат с обществен транспорт, може да има възможност да закупят входната карта едновременно с билета за пътуване.

Такава такса трябваше да бъде въведена през януари 2023 г., но беше отложена поради логистични проблеми и опасения, че ще удари приходите от туристи. Първоначално беше предложено таксата да бъде 10 евро, но по-късно беше намалена.

Лицата, които посещават околните острови, също ще трябва да се регистрират и да платят входна такса. С един билет и едно плащане ще може да се пътува до няколко острова, включително Венеция. През 2023 г. ЮНЕСКО предложи Венеция да бъде добавена към списъка на обектите на световното наследство в опасност, тъй като въздействието на изменението на климата и масовият туризъм заплашват да причинят необратими промени в града.

Валенсия обяви, че от началото на 2024 г. ще въведе туристически данък за престой, макар че точната дата още не е обявена. От посетителите ще се изисква да платят между 50 цента и 2 евро на вечер в зависимост от мястото за настаняване като максималните таксувани дни няма да надвишават седем нощувки.

Барселона и Мадрид също обявиха, че обмислят повишение на съществуващите туристически такси, които се плащат в хотелите. Барселона например ще повиши туристическата такса до 3,25 от 2,75 евро от 1 април. Испанският град Сантяго де Компостела също въвежда туристически данък, за да ограничи прекомерния туризъм.

Популярни туристически дестинации в Португалия като курортите Оляо, Фаро и Фигейра да фош, налагат различни туристически данъци при настаняване, като таксите варират от 1 до 2 евро. За да намали шумовото замърсяване, Португалия реши да наложи глоба за пускането на силна музика на популярните плажове. Глобата ще варира от 200 до 36 000 евро.

Исландия възстановява туристическия данък, който бе премахнат временно след ковид-пандемията. От 1 януари 2024 г. пътуващите до Исландия отново са задължени да плащат данъци за настаняването си в островната държава. Наред с това се разширява обхвата на данъка, тъй като той вече ще се прилага и за пътниците на круизни кораби.

Посетителите ще плащат допълнително 3,98 евро на стая в хотел, къща за гости или други места за настаняване. Круизните кораби, които спират в пристанищата на Исландия, ще бъдат таксувани с 6,63 евро за пътник.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space