Ако днес се проведат парламентарни избори в Народното събрание със сигурност биха влезли 6 политически формации, като седмата е на ръба.

Това сочи нов декемврийски анализ на нагласата на избирателите на Агенция “Медиана”, предава БНР.

Според него ножицата между ГЕРБ и ПП-ДБ се разширява, като в момента тя е около 8 на сто в повече за партията на Бойко Борисов.

banner

За ГЕРБ в момента биха гласували 22.9% от избирателите, 15.6% – за ПП-ДБ, 13.5 на сто за “Възраждане”, подкрепата за ДПС е 12.2%, 11,3% – за БСП, 5.9% пък е за ИТН. Под чертата, но с шанс за народни представители, е “Левицата”, която засега обира симпатиите на 3,5 на сто от имащите право на глас.

Отговорът “Не подкрепям никого” събира 10% от вота.

Изследването сочи още, че оценката на правителството на Николай Денков е безпрецедентно ниска. Средната оценка (по шестобалната система) на това управление е “Среден – 3.1”, което е най-ниската стойност за едно правителство измервано някога от агенция “Медиана”.

Причината, според анализаторите, е в драстичното разминаване между обществените нагласи и настроения и действията, и намеренията на управляващите – както по отношение на еврозоната (преобладаващата част от хората са против), оръжията за Украйна (62 % са против), подчертано конфронтационното отношение спрямо Русия (и превръщането на България в прифронтова държава с разполагането на чужди войски и съоръжения на територията й – 47 % са против), спрямо президента Румен Радев, съмненията около заигравките с енергетиката (битовите потребители на свободния пазар, реактори за Украйна, битката за “Лукойл”).

“Всичко това удря в различна степен (но неизменно негативно) върху имиджа на управлението на така наречената “Сглобка”. Само за шест месеца от неприятен, но все пак приемлив компромис за прекратяване на политическата криза (и серията предсрочни избори), се превръща в неприемливо управление за значителна част от избирателите – 51 % от тях я считат за вредна за страната, срещу 18 %, които я виждат като полезна”, отчитат социолозите.

“Ако доскоро общественото мнение беше склонно да приема идеята – “По-добре, все пак, някакво правителство отколкото нови избори!”, то сега наблюдаваме сериозно обръщане на тези нагласи в посока – “По-добре нови избори, отколкото това управление!” – като 27 % считат, че е по-добре “Сглобката” да продължи да управлява в една или друга форма, докато 41% вече считат това за неприемливо и предпочитат нови избори”, допълват от “Медиана”.

Рейтинг на политиците

“СПОРЕД ВАС, ЗА КОИ ОТ ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ (НЕЗАВИСИМО ОТ ВАШИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРЕДПОЧИТАНИЯ И СИМПАТИИ) БИХТЕ КАЗАЛИ, ЧЕ СА НАИСТИНА ДОБРИ ПОЛИТИЦИ?”

% отговорили

РУМЕН РАДЕВ 50

БОЙКО БОРИСОВ 29

КОСТАДИН КОСТАДИНОВ 24

МАРИЯ ГАБРИЕЛ 24

КОРНЕЛИЯ НИНОВА 23

НИКОЛАЙ ДЕНКОВ 20

КИРИЛ ПЕТКОВ 17

ХРИСТО ИВАНОВ 17

СЛАВИ ТРИФОНОВ 16

АСЕН ВАСИЛЕВ 15

СТЕФАН ЯНЕВ 15

КОСТАДИН ПАСКАЛЕВ 11

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ 10

АТАНАС АТАНАСОВ 9

Изследването е проведено в периода – 07-13 декември 2023 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!