Бойко Борисов и Делян Пеевски успяха днес да убедят министъра на финансите Асен Василев парите за култура да бъдат увеличени с още 68 млн. лева. Това Тома Биков по време на дебатите на първо четене по законопроекта за държавен бюджет за 2024 г. в пленарната зала.

Той добави, че бюджетът за култура тази година ще бъде рекорден и парите ще бъдат приоритетно дадени за по-високи доходи на хората в културния сектор.

Иван Ченчев от (“БСП за България”) коментира, че 68 млн. лева не са малко пари и на първо време ще задоволят крайните нужди на хората от сектор “Култура”. С тях ще се подобрят заплатите, ще се реализират проекти, но 68 млн. лева в този сектор не достигат за други дейности, посочи той.

banner

Ченчев отбеляза, че в читалищата, музеите и библиотеките средствата за субсидираните бройки се отпускат за обща дейност, не само за работна заплата, а и за поддръжка и ремонти.

Министърът на финансите Асен Василев каза, че всички идеи, които са свързани с нещо, което реално се произвежда за българските граждани, са финансирани.

Това, което обаче виждаме, е, че всеки път, когато се направи опит да се отпусне финансиране на база реална дейност, както в театрите – правят постановки, продават билети и държавата за всеки билет плаща, в музеи, читалища и библиотеки срещаме невероятен отпор и се използва една стара наредба, където парите там се дават на субсидирана бройка, определена в края на 90-те години, и на квадратен метър, коментира той.

Това, което виждаме, е искане да се наливат още, и още, и още пари по този начин, добави Василев. Според него ефектът в най-добрия случай ще бъде спорен, а в най-лошия ще се наливат още едни големи пари в абсолютно нереформирана система.

Тома Биков коментира, че културата не може да бъде пазарен сектор. Има култура на билетен принцип, но там, където държавата интервенира, тя трябва да подкрепя “високата” култура, посочи той.

Биков отбеляза, че секторът има нужда от реформи, но такива не се правят без пари. Той отбеляза, че заплатите в образованието са много по-високи отколкото в културата и музейни работници, библиотекари, читалищни дейци се преквалифицират в учители.

В един момент ще се окажем без тази културна инфраструктура, затова толкова настоявам да се увеличи този бюджет и да се насочат пари към доходите на тези хора, посочи той. Друг е въпросът, че Министерството на културата сега трябва да направи такива формули, че в Националната художествена галерия средната заплата да не е 864 лв., добави Биков.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!