Очакван провал - няма да има промени в конституцията

Промени в конституцията няма да има. Това стана ясно днес, след като депутатите не успяха да съберат нужните 160 от 240 гласа за свикване на избори за Велико народно събрание, което да направи промени в конституцията. Точката с решението бе вкарана изненадващо между разглеждането на бюджетите за 2021 г.

Проектът за решение за провеждане на избори за Велико народно събрание пък бе внесен още на 2-и септември от 127 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". За да мине то в зала обаче бяха нужни 160 депутатски гласа "за". Още в началото опозиционните партии БСП и ДПС се зарекоха да не подкрепят това предложение. Днес по време на дебатите пък от "Воля" обявиха, че също няма да гласуват за провеждане на избори за ВНС.

Така предложението претърпя очакван провал и събра едва 111 гласа "за", 93 "против" и 8 "въздържали се". Разобличава се до голо самият характер на властта - изчерпана, безидейна, уплашена, но власт готова на всичко да остане на власт, дори да посегне на основния закон в страната, каза по време на дебатите депутатът от БСП Крум Зарков. Припомни, че първоначалната версия на конституцията е била с пропуснат преамбюл, сгрешен герб и др. А освен това проектът бил внесен от депутати, които са признали, че не са го чели (бел. авт. - Веселин Марешки). И запита защо от комисията за конституцията в парламента, която трябваше само да разгледа и обсъди текстовете, но не и да ги гласува, нямало доклад, който да бъде представен. Критикува и, че никоя от промените не касае проблема с главния прокурор и допусна, че това може би е направено съзнателно. Този проект е опит за ограничаване на основните права на гриждание за първи път в демократичната й история, каза пък вече независимият депутат Валери Жаблянов. И критикува бившите си колеги от БСП, че не може единствената им критика да е заради промените по отношение на главния прокурор.24 часа

Banner 468 x 60 px