Председателят на Общинския съвет с поздрав към учители и ученици за 24 май!

Председателят на Общинския съвет с поздрав към учители и ученици за 24 май:

СКЪПИ УЧИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ, ТВОРЦИ, ДЕЯТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА, ПРОСВЕТА И НАУКА, 

Щастлив съм да ви поздравя по случай 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Особена гордост е за мен, че именно в Пловдив на 11 май 1851 г. в училище "Св. Св. Кирил и Методий"  за първи път се отбелязва непреходното дело на братята Кирил и Методий. 

Наричаме този празник най-светлия, най-българския. Празникът, който винаги озарява душите ни и събира сърцата ни.  Вече 169 години 24-ти май е и личен празник за всеки един от нас  – от спомена за първата научена буква до книгата, която за първи път ни е развълнувала. "Върви народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността, таз сила нова, ти чест и слава поднови", са запечатани в съзнанието на всеки българин още с пристъпването на училищния праг. 

През последните няколко седмици обстановката бе различна - социалният контакт между хората бе намален, ритимът на делника бе различен. Но това бе и прекрасен шанс всеки да преоткрие света на писаното слово в дълбочина. Това даде нов прилив на амбиция и творческа енергия и използвам случая да се обърна към всички дейци на културата, науката и образованието – „Не спирайте да сеете познанието за българския дух, да пазите това кътче на душевност и българищина”   

Скъпи ученици, вярвайте в себе си и помнете, че езикът е богатство, което никой не може да ви отнеме. Бъдете достойни наследници на българския род и горди носители на познанието.

Честит 24-ти май !

 

Banner 468 x 60 px