За последните седем месеца общинската администрация в Пловдив е подала проекти за повече от 70 млн. лева. Това съобщи Стефан Стоянов, заместник- кмет „Образование, бизнес развитие и европейски политики“ на Община Пловдив по време на Регионална конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“, която се провежда днес в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Пловдив. Проектът се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия.

Кохезионната политика на Европейския съюз е много важен елемент от развитието на регионите и с тези механизми се провеждат основните политики на Съюза, и спомагат за сближаването на страните и особено между Изтока и Запада, каза пред участниците в конференцията Стефан Стоянов. Той посочи още, че новите членки от Източна Европа, използвайки кохезионната политика и насочвайки инвестиции в регионите, успяват значително да подобрят качеството на живот и възможностите на гражданите си. Когато България влезе в Европейския съюз, средните доходи у нас бяха около 25 процента от средните за ЕС, а сега са малко над 50 процента. Това е един от видимите резултати, които имаме благодарение на европейската солидарност, каза заместник- кметът на Пловдив.

Според него, „въпреки че икономиката на държавата драматично нараства през последните 25 години, нуждите на регионите като Пловдив, които се развиват бързо и динамично, са много по-големи от възможностите на общинските администрации и бюджетите, с които разполагат“. Тук държавните и европейските политики влият много качествено буквално на ежедневния ни живот, каза Стоянов и посочи като добър пример от предишния оперативен период директната инвестиция и подобряване на инфраструктурата в отделни квартали на града, където са подменени подземна и надземна инфраструктура, изградени са много велоалеи и е подобрена зелената система.

banner

Стефан Стоянов каза още, че немалка част от проектите, които Община Пловдив подготвя, са свързани с разширяване на училища и детски градини, и подобряване на цялостната образователна инфраструктура. Той обясни, че само в Пловдив има над 115 отделни сгради за образование, 90 процента от детските заведения са санирани, а при училищата – почти 60 процента. Стоянов подчерта, че е важно да започне и строителството на нови сгради за учебните заведения поради динамиката на региона и броя на хората, които се заселват в близост до Пловдив.

Големите ни очаквания от новия програмен период са целеви инвестиции в зелената система и в транспорта, отбеляза още Стефан Стоянов. Той изтъкна, че ключовият проект за Пловдив е изграждането на градска железница, свързването ѝ с градския транспорт и допълнителната урбанизация на метрополията на Пловдив. По думите му този проект може да нов тласък за развитие на региона с по-качествен и по-редовен градски транспорт, и в същото време да намали намали автомобилния трафик.

Като втори етап от гледна точка на подобряване на транспорта, Стоянов посочи изграждането на т.нар. вътрешен ринг на Пловдив, с който да се разшири железопътната инфраструктура около града.

Община Пловдив работи активно, за да адаптира градската транспортна схема към новите реалности. До дни ще бъде публикуван и анализ на градския транспорт и на трафика, за да се предизвика и обществен дебат по темата за транспорта в града, обясни заместник-кметът.

Развитието на качествен транспорт дава шанс на регионите да се развиват качествено, посочи още Стефан Стоянов.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space