Групата на ГЕРБ в Общинския съвет ще подкрепим приемането на окончателния вариант на ОУП на община Пловдив. Това обяви лидерът на партията под тепетата Иван Тотев.

Той обяви и мотивите:

ОУП е най-дългоочакваният стратегически документ на община Пловдив, като с приемането му се затваря вратата на процеса на презастрояване.

banner

За разлика от предишния ОУП, приет 2007г., новият ОУП е изработен в следствие на много подробна оценка и анализ на влезлите в сила действащи ПУП-ове. Това е изключително важно, тъй като именно грешният анализ, довел до съвършено погрешна устройствена основа, доведе до приемането на ОУП през 2007г. с неясни правила и нормативи, подлежащи на устройствени и юридически тълкувания. Които пък са основната причина за презастрояване, на което бяхме свидетели през последните години.

Желанието на община Пловдив за строго ограничаване на застрояването, бе ясно изразено и видимо през протеклия процес по изработване на ОУП. Главният архитект и ЕСУТ направиха смел опит да въведат изключително строги ограничения по отношение на бъдещото застрояване, но това желание беше до голяма степен политизирано и превърнато в изкуствен спор между община и представители на КАБ.

Защо е важен новия ОУП?

Регулира се процесът на застрояване, като същият се поставя в едни съизмерими рамки, от една страна на достигнатия естествен процес на развитие на Пловдив и от друга страна – на законоустановени параметри и режими. Това беше осезаема липса при прилагането на предходния ОУП, която доведе до значителни вреди, широко коментирани и днес.

ОУП е дългоочакван, защото създава устройствени условия за провеждане на дългосрочни политики, определени с приетите планове за развитие с различни времеви хоризонти.

ОУП е дългоочакван, защото отговаря на исканията, желанията и вижданията за развитие на Пловдив от пловдивчани.

На въпроса “Защо се позволява застрояване в южната посока на града?“, отговаря въпросът „Колко преписки има в общината за промяна на предназначението на земеделски земи в южна посока?“. И отговорът е – десетки, ако не и стотици!

Естественото развитие на Пловдив в посока юг е било отчетено още в плана от 1942 г. на немския архитект Херман Янсен.

Пловдив е активен в развитието си град и това трябва да продължи!

Община Пловдив подкрепи исканията и вижданията на почти всеки един пряко заинтересован, като уважи желанието му за бъдещо развитие на собствения му имот. От което следва, че ОУП е важен и чакан от най-високо ниво на дългосрочно устройствено развитие до краткосрочните планове и инвестиции на пловдивчани.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space