Оценяват щетите след големия пожар, който изпепели покрива на едно от емблематичните училища в Пловдив. няма пострадали хора, но материалните щети са големи и училище „Душо Хаджидеков“ няма да посрещне ученици на 15 септември.

Директорът на училището Грозденка Николова от вчера е в непрестанен контакт с общината и РУО. Днес предстои междуинститционална среща в 10 ч. като се очаква да бъде официално взето решение

„Учебната година ще бъде открита, децата ще бъдат настанени“ – увери Николова – „От сградата ,която горя, са 340 деца“, каза тя.

banner

Има няколко варианта – училището има още една сграда, вариант са и помещения в съседни сгради.

Заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов коментира, че вчера вечерта е направен първият оглед на сградата:

„Доста са запазени, почти няма щети – първият етаж е малко опушен, на втория етаж има течове на две места. Пожарната успя да запази вътрешността на сградата, въпреки, че почти целият покрив липсва“.

Днес ще се направи опит да се разчисти и да се изолира част от училището, която може да бъде пригодена за ползване.

„Имаме три варианта в широкия център на града, където могат да бъдат временно преместени децата. Училището има и втора сграда с малък капацитет, така че не бива да има притеснения за 15 септември – ще направим организация“, обясни Стефан Стоянов.

Днес или в началото на другата седмица застрахователят на сградата ще направи оглед и веднага след това общината ще започне процедури по ремонта.

Относно проблема с хидрантите, за който сигнализира директорът на пожарната, Стоянов коментира:

„Вчера по време на пожара всички бяхме напрегнати, имаше повече емоции, разбираемо. Но пожарната реагира изключително бързо и навреме – бяха тук на 10-тата минута- В рамките на 30 минути имаше и общински водоноски, вишки. Два от щранговете не проработиха, но другите два проработиха. Трябва допълнително да направим преглед с ВиК. Случва се – в такива ситуации понякога не всичко сработва на 100%.“

Заместник-кметът увери, че ще бъде създадена комисия, която да провери всички хидранти на територията на града.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space