Министърът на културата проф. Велислав Минеков пътува спешно за Пловдив.
Повод за това е събарянето на още един склад в Тютюневия град в Пловдив – на ул. „Г.М. Димитров“ № 29.

Ето какво алармира арх. Петкана Бакалова:
В момента НЕЗАКОННО събарят един от изгорелите тютюневи складове – този на ул.“Г.М.Димитров“.
Като част от ДЕКЛАРИРАН групов паметник на културата, складът е под защита по силата на Закона за културното наследство.
Събарянето му е допустимо единствено и само след съгласуване от Министерство на културата, което не е направено, въпреки разпоредбите на Закона за устройство на територията.
Питам защо Кметът на Европейската столица на култрата одобрява документи за събаряне на културно наследство, част от одобрението на Пловдив за културна столица? Ще има ли политическа отговорност за този вандализъм?
Питам защо служебният миистър на културата не всключи в днешния дневен ред на специализирания експертен съвет ШЕСТ склада, включително и този, за получаване на статут, който ги защитава?
Питам къде е Президента на Република България, чието назначение е министъра на културата и ще понесе ли отговорност за действията му?
И питам още в качеството му на върховен главнокомадващ, Президентът съзнава ли, че културното наследство е част от националната сигурност? Защото единствено то формира чувство за национална идентичност.
Битката за тютюневия град не е битка за сгради, а битката на обществото ни за законност. Общество срещу мафия.
Чия страна избирате, г-н Радев?
А Вие, г-н Минеков?
На чия страна ще застанатете вие, които ръководите РДНСК, МВР и Инспектората за опазване на културното налседство?
И ще остане ли какво да се защитава, докато решите?
Аз знам на чия страна съм и затова заставам пред багерите.
Вие какво решавате?
Пловдичани, нека всеки който вярва, че битката между обществото и мафията не е приключила да застане до мен днес и сега.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space