Цял камион бе натоварен тази сутрин със стари автомобилни гуми, събрани на специализираната площадка в базата на общинското предприятие „Чистота“, и потегли към Врачанско.

„Сключихме договор, по който в специализирана инсталация там гумите се обработват по безопасна за природата технология“, каза директорът на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в Община Пловдив Вяра Колева.
По думите ѝ нерегламентираното изхвърляне на излезли от употреба автомобилни гуми в контейнерите за отпадъци и около тях, в зелените площи или в коритото на Марица създава големи рискове за опазване чистотата на околната среда.
„Особено опасно, е когато попаднат при лица, които ги палят. При изгарянето се отделят токсични съединения с дълъг период на разграждане. Пренасят се лесно по въздуха на големи разстояния и причиняват увреждания както на природата, така и на хората. Почти в целия град се усеща обгазяването от горенето на гуми в „Столипиново“, но общината е решена да прекрати тази практика“, обясни Колева.
Тя напомни, че търговските обекти (автосервизи и пунктове за смяна на излезли от употреба гуми) са задължени да приемат безплатно старите гуми от своите клиенти и по сключен договор с лицензирана фирма да ги предават за рециклиране или безопасна преработка. Със съдействие на компетентните институции общината вече е предприела масирани проверки дали това се спазва.
Гражданите, които имат стари гуми, нека не ги изхвърлят на нерегламентирани места, а да ги предадат на специализираната площадка пред базата на „Чистота“ – ул. „Даме Груев“ 64А, призовават от Дирекция „Екология и управление на отпадъците“. Приемат се до 6 броя гуми наведнъж от лични автомобили. Общината поема отговорността за безопасната преработка на събраните количества.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!