По последни данни на „Градини и паркове“ над 80 са вече получените само днес сигнали за паднали дървета и клони от силния вятър в Пловдив. Директорът на общинското предприятие Веселин Козарев заяви, че екипите работят без спиране. За да се навакса със събирането на всичката паднала растителност, с удължено време ще се работи и в следващите дни.

Благодарение на бързата реакция на Общинска полиция и „Градини и паркове“ е предотвратена опасността от пътнотранспортно произшествие на ул. „Найчо Цанов“. Там голяма топола се беше наклонила върху съседна на нея и едва се крепеше да не се стовари върху пътното платно. След кратко спиране на движението дървото е бутнато с челен товарач в съседно пространство, където да бъде обработено.

Премахнато е също опасно дърво на ул. „Ладога” 7 до детска ясла „Палечка”, застрашаващо преминаващите по тротоара деца и родители.

banner

Предстои работа на екипите и по последно получените сигнали за паднали дървета на ул. „Мали Богдан“ 44, „Милеви скали“ 19, бул. „Копривщица“ 11, зад блока на бул. „Христо Ботев“ 27, ул. „Киев“ 1, 3, 5 и др.

По повод неспиращите запитвания защо толкова много видимо здрави и разлистени дървета не са удържали на вятъра Козарев отново поясни, че основната причина са заболявания на кореновата система, причинени от изкопни дейности по тротоари и в междублокови пространства за прекарване на тръби, кабели и друга подземна инфраструктура.

Според него е абсолютно наложително да се направи актуална паспортизация на всички дървета в Пловдив, каквато засега има само в район „Северен“.

„Пловдив е единственият голям град в България без административна структура „Зелена система”. Тя трябва да има изрично вменено право да съгласува и контролира всеки инфраструктурен проект в частта, свързана с растителните видове. Едва тогава ще имаме достатъчно данни, които да ни позволят превантивни действия във форсмажорни ситуации като тази от днес и вчера”, смята Козарев.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!