В Областна администрация – Пловдив пристигнаха 598 хиляди бюлетини и 983 устройства, с които ще се записва преброяването на гласовете след края на изборния ден, и специализираната хартия на машинното гласуване.

Основните притеснения са при отчитането на вота и попълването на протоколите, които са малко по-усложнени, коментираха пред журналисти председателите на 16 и 17 Районните избирателни комисии (РИК) Калоян Сухоруков и Янко Радунчев.

Всички подробностите свързани с видеонаблюдението и по-сложния протокол, който е с 18 страници, са уточнени и към момента продължават обученията в тази посока, каза Сухоруков. По думите му членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) трябва първо правилно да установят резултата от гласуването и да го нанесат в секционните протоколи. На страниците на РИК има генериран протокол за всяка комисия. Съветваме ги след края на изборния ден да попълнят онлайн протокола, да сверят и тогава да го нанасят на беловата, посочи Сухоруков. Той подчерта, че едно такова упражнение би им коствало около 20 минути, а ако предадат грешен протокол, отстраняването на грешките би отнело около четири-пет пъти повече време.

banner

Този път протоколът е по-голям заради многото партии и коалиции и преференциите, което е свързано с по-голям брой контроли, които трябва да бъдат сравнени, за да излезе протоколът правилно попълнен, обясни Радунчев. Относно видеонаблюдението при преброяването на вота, той коментира, че записващите устройства са телефони, които са изчистени от всичко и имат само програмата за видеозаснемането. Не е необходимо за видеонаблюдението да се показва всяка една бюлетина. Радунчев посочи, че ако има някакво прекъсване на онлайн излъчването това не се отразява на изборните резултати. Записът ще бъде свален и качен от ЦИК на специален сайт. В събота всяка СИК ще направи проба на видеоизлъчването и ще се сдвоят чрез QR кода със системата, каза председателят на 17 РИК. По думите му е важно членовете на СИК да знаят, че ако устройството даде грешка и прекъсне записа, не трябва да започват преброяването отначало, а да продължат от момента, в който е спряло да работи.

За 16 МИР Пловдив-град са предназначени 308 хиляди хартиени бюлетини, а за МИР-17 Пловдив – област – 290 хиляди. С това количество се осигурява вота на 100 процента във всички избирателни секции. Устройствата за видеозаснемането са за всяка една секция в двата избирателни района, съответно в 16 МИР – 459 секции и в 17 МИР – 524 секции.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!