Вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“ в зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив от 9:00 ч. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Първият ден на форума се проведе в София. Очаква се дискусиите да продължат до 13:00 ч., когато вицепрезидентът ще отправи кратко приветствие.

Форумът е по инициатива на вицепрезидента и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен форум за кирилицата „… И ний сме дали нещо на света“. Над 30 известни учени слависти от 11 държави заедно със свои български колеги обсъждат значението на българските букви, език и книжовност за славянското и световното културно наследство, опазването и разпространението на славянското наследство, значението на езика и идентичността в процесите на глобализация. Сред акцентите на втория ден на форума ще бъде съхранението на българската идентичност сред българските общности в чужбина.

Послание да продължаваме да изследваме богатото българско и славянско културно наследство, от мъдростта му да черпим сили, които днес, в 21-ви век, са ни толкова необходими отправи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“ вчера. Събитието бе открито от президента Румен Радев в Националния дворец на културата (НДК) в София.

banner

През годините силата на словото ни учи на добро и зло, формира нашия личен и колективен компас, заяви президентът Румен Радев. Майчиният език е първият, бих казал и най-голям дар, който получаваме от нашите родители, отбеляза още той. Без чудото на буквите поколения ярки умове щяха да блестят само в тесните рамки на своето време, прогресът и науката биха били невъзможни, добави държавният глава.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space