Тази сутрин от общо 150 автобуса по градските линии на Пловдив са излезли 120. Шест от важните автобусни линии са с недостатъчно коли, съобщи Георги Стоилов, директор на общинското предприятие „Организация и контрол по транспорта“. С под 85 процента от договорения брой са автобусите с номера 99, 37, 29, 17, 27 и 113.

До момента община Пловдив е съставила 188 протокола за налагане на глоби, заради неработещи климатици. Всяка от тях е по 300 лева, което означава, че само за юни са наложени санкции на превозвачите в размер на 56 хил. лева. За сравнение през целия летен сезон на 2023 година глобите са били 30 хил. лева. Никой от превозвачите не заплаща доброволно наложените актове и затова те се удържат от общинската компенсация. Процедурата отнема най-много два месеца. Тези глоби не могат да се вземат от държавната субсидия за превозвачите, пише БТА.

Десетки са сигналите за неработещи климатици, постъпили от граждани в общинската администрация, коментира зам.-кметът по транспорт Савина Петкова. По думите ѝ проверките не спират, но екипите са едва седем, защото служителите са общо 24. През септември, когато се въведе електронната система за закупуване на билети, ще бъде внесено предложение в Общинския съвет да бъде увеличен броят на щатните контрольори, посочи Петкова. Тя обясни, че общината има право да проверява един и същи автобус няколко пъти и всеки път да се налага глоба. Част от шофьорите са агресивни и вече два пъти е търсена помощ от полицията, отбеляза зам.-кметът. По думите ѝ малко над 30 автобуса на превозвачите в Пловдив фабрично нямат климатици, което означава, че транспортните фирми са били в пълно съзнание, че ще нарушат договорите си.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space