Общинският съвет с пълно единодушие прие декларация за връщане на Панагюрското златно съкровище в Археологическия музей в Пловдив.
Предложението бе внесено от групата на БРАВО Пловдив
Думата бе дадена на Костадин Кисьов, директор на музея, който обяви, че Панагюрското съкровище в момента е изложено в НИМ, след това ще бъде изложено в САЩ, след което в най- големия археологически музей в Китай.
Той благодари на общинския съвет в Пловдив за подкрепата и подчерта, че Археологическия музей в Пловдив отговаря на всички нормативи за съхранението на Панагюрското златно съкровище.
Кисьов се обърна с молба към кмета и ОбС да се търсят варианти за нова сграда или разширение на Археологическия музей, тъй като музеят разполага с 250 000 експоната, а могат да бъдат изложени само 4000.
Калин Милчев от БСП предложи бившата сграда на БНБ на Главната да бъде превърната в Археологисеския музей, но това не бе прието.
Зам.-кметът по култура Пламен Панов подчерта, че в момента върви процедура за избор на най- подходящия проект за сградата на БНБ.
Георги Титюков от Съединени за Пловдив пък предложи от името на групата да се мисли вариант сградата на Пощата да се превърне в музей предвид подходящата локация.
В крайна сметка всички се обединиха, че мястото на Панагюрското съкровище е в Археологическия музей в Пловдив.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space