Трябва ли Панагюрското златно съкровище да бъде преместено в пловдивски музея ще решават общинските съветници в града под тепетата на утрешното си заседание. В момента то е в Националния исторически музей в София.

То е открито преди 75 години при изкопи на глина. Смята се, че е изработено за генералите на Александър Македонски. При откриването му е било заведено в инвентарната книга на пловдивския археологичен музей и затова сега общинските съветници настояват съкровището да бъде върнато обратно в Пловдив. Друг съветник пък настоява, че това е предимно морален акт, а моментът е подходящ, тъй като договорът с НИМ е приключен. Решението за подновяването на договора пък е на шефа на пловдивския археологически музей.

Съкровището е собственост на държавата, обясни служебният министър на културата Найден Тодоров.

„Това съкровище е на пловдивския музей, но Националният исторически музей може да го презентира по-добре пред света поради всичките възможни контакти и средства, които притежава музея“, каза Тодоров пред Би Ти Ви.

banner

Регионалният археологически музей в Пловдив има около 20 служители и под един милион лева бюджет. НИМ пък е с около 5 млн. лева годишен бюджет и над 100 служители.

Съкровището има три копия – в Панагюрище, Пловдив и София, а оригиналът е в Националния исторически музей. Според Тодоров е най-добре съкровището да бъде в НИМ, но принадлежи на на Пловдив. „Съкровището е собственост на Министерството на културата, а държавният музей е НИМ“, обясни диригентът.

Според министъра не е ясно дали съкровището ще бъде охранявано достатъчно добре в Пловдив колкото и да се стараят служителите там.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space