Жители на села от родопската яка въстанаха срещу инвестиционно предложение за създаването на кариери за добив на гнайсошисти в Храбрино. Недоволството си засега обезпокоените хора изразяват с протестни подписки, но са готови за блокада на пътища и живи вериги, ако започне взривяване на скали до селата им.

„Няма да спрем с протестите. Кметът застава зад нас. Ще направим комитет, който ще се бори с това безумие”, обясни протестиращата Стефка Диманова.

Хората споделят, че се притесняват най-вече да не бъде замърсена водата. „Това инвестиционно решение е абсурдно. Вече съм подписал отрицателно становище, което ще входирам в РИОСВ. Може да се замърси питейната вода, тъй като концесионната площ попада в санитарно-охранителна зона 2 на реката. Оттам отпадните води могат да навлязат във водоизточника. Ще се изсичат и гори”, поясни кметът на община Родопи Павел Михайлов.

По думите на инвеститора  още през 2014 г. е сключен договор с Министерството на икономиката и енергетиката за добив на гнайс за 35 години. Кариерата, по думите му, няма да застрашава живота и здравето на хората. Ще работи съгласно всички законови изисквания. Инвеститорът допълни пред NOVA, че няма да има взривни дейности. Добивът на каменни плочи ще се добива на ръка и с багери.

banner

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space